Acte false, de la stat

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Palatul Parlamentului / Casa Poporului

Ieri mă întorceam de la birou în mult iubitul tramvai 36. „Mult iubit“ pentru că e scump la vedere, cam 1 la 20 de minute, deși linia ar trebui să transporte călătorii din una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului în alta la fel…

Se urcă doi bărbați – muncitori în construcții, după hainele murdare de var, praf și vopsea – care discută, suficient de tare cât să poată fi auziți de la 4 metri distanță, despre acte și legitimații. Primul îi spune celuilalt cum că „o legitimație anti-drog, cu poză, ștampilă, portofel, cu tot-tot-tot, e 600“. Celălalt, surprins, întreabă dacă e bună și e asigurat că „da, mă, e bună! Ai poză de buletin? Îmi dai și-ți fac. În 2-3 zile e gata.“

Am rămas tablou. Încerc acum să îmi imaginez că individul și-a făcut o astfel de legitimație. Acum imaginați-vă voi ce înseamnă asta, dincolo de faptul că are în buzunar un act fals!

Dacă nu doar legitimațiile „anti-drog“ se falsifică? Dacă, de exemplu, mâine te trezești la ușă cu un pretins om al legii care te va lăsa fără tot? Cum putem să combatem treaba asta? Nu știu sigur, probabil cu o metodă suplimentară de verificare a identității omului legii. Care ar fi metoda? Nu știu nici asta, însă nu eu sunt cel care trebuie să se gândească la faptul că nu doar cei plătiți să facă legea o fac.

8 Comments

 1. Marius

  se practica… ce sa mai…

 2. Bogdan

  Wow, te pune pe ganduri o treaba de genu, nu mai stii ce sa crezi si ce sa nu…

 3. @gusteru

  Nu ma mai mira nimic.Suntem celebri in lume datorita numarului mare de acte false, de la diplome de licenta, carti de identitate pana la pasapoarte.Toata lumea stie ca se pot clona carduri, carti de identitate auto, acte de proprietate, de urbanism, legitimatii de orice fel etc.Orice se poate copia/clona, DACA ai bani !
  Apropo, vezi ca ti-am clonat site-ul ! 🙂

  • Șerban

   Bun așa! Păstrează bine clona, că poate am nevoie de backup cândva… 🙂

 4. gheorghe, vasile si ion

  exista pe undeva un cartier. sa-i spunem militari desi ar putea fi vorba si uneori este vorba despre orice alt cartier. ei…prin zona aia sunt cateva personaje care au trait ani buni din „controlul de la fisc” sau „controlul de la sanepid”. cu acte, cu serviete, cu tot ce vrei sa para real. si sunt bine merci si in ziua de azi, probabil au pus la vreo banca lucrurile primite in urma „neregulilor constatate”. nimic nou sub soare. bani sa fie, orice se poate falsifica.

  • Șerban

   Vezi de ce nu trebuie să dai șpagă? Pentru că s-ar putea să nu ajungă unde trebuie. :))

 5. BogDan

  Hehe, să discutăm pe tema asta cândva, la o bere. Îţi mai zic eu atunci una, alta 🙂

  • Șerban

   Discutăm. Sper să nu îmi arăți vreo legitimație din asta! 😆

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Din PTM în .ro

Theme by Anders NorenUp ↑

%d blogeri au apreciat: