Anii trec, blogurile rămân. Sau nu!

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Cu aproximativ o săptămână în urmă am aniversat, alături de alți bloggeri, 6 ani de blogging în România . Mai exact 6 ani de când – așa cum spune Cristi – bloggingul a început să se miște și la noi.

Prin urmare, ar trebui să vă povestesc câte ceva despre acești șase ani care au trecut, timp în care am scris pe blog mai des sau mai rar, după posibilități, timp și chef.

Eu am început blogul undeva prin 2006. Dacă nu mă înșel, primul articol a fost pe data de 9 iunie 2006. Pe vremea aia blogul era găzduit pe un server propriu, într-o rețea de cartier pe care am pornit-o cu un prieten și vecin, mai mult din pasiunea pentru rețelistică și nu de dragul unei „afaceri”.

O perioadă blogul a fost găzduit pe serviciul Yahoo! 360, pe la myX și pe unde mai apucam câte un spațiu gratuit sau destul de ieftin cât să merite. N-am pus niciodată accent foarte mare pe blog pentru că niciodată nu l-am privit ca pe o materie primă din care să pot scoate de-o grisină. Și la fel este și acum. Bineînțeles că nu m-ar deranja dacă aș câștiga ceva bani de pe urma acestui blog, tocmai de aceea am pus la bătaie ceva spații de reclamă și alte servicii asemănătoare.

În toți acești 6 ani am avut ocazia să văd bloguri care apar ca ciupercile după ploaie și altele care dispar cam la fel de repede. Însă foarte puține din cele care există în orice moment sunt demne de luat în seamă și de citit ca pe o carte sau o publicație de calitate. Cele mai multe sunt bloguri de duzină, fără un schelet bine definit, fără o opinie clară. Găsesc vreo 2-3 articole despre un eveniment cultural și la doar câteva clicuri distanță dau peste știri mondene, articole plătite sau articole de umplutură de genul „Bună ziua! Azi e o zi cu soare și mă simt minunat. Voi?”.

E foarte corect să spui că e dreptul fiecăruia să-și trateze blogul așa cum crede de cuviință, dar este și alegerea mea dacă-l mai citesc sau nu. Prin urmare, în Google Reader mi-am ales și sortat pe categorii blogurile pe care le citesc cel mai des. „Cel mai des” înseamnă atât ca titlu cât și din punct de vedere al conținutului. Așa că am categoriile „citite des”, „la grămadă”, „prieteni”, „bloguri noi” și ceea ce numesc eu „blogosfera alternativă”, mai exact bloggeri de care nu a auzit multă lume, dar care merită citiți. Momentan sunt egoist și nu vi le împărtășesc. Aștept să văd cum se dezvoltă și vi le spun și vouă. Promit! 🙂

Ca planuri de viitor pentru acest blog aș putea spune că-mi doresc să am mai multe reacții din partea cititorilor, atât prin comentarii cât și prin mesaje pe rețelele sociale. Financiar, dacă e să fie, să fie! Dacă nu, nu! 🙂

Evenimentele ce au loc în fiecare an sunt un prilej foarte bun pentru orice blogger de a se face cunoscut și a interacționa cu alți bloggeri. Cu riscul catalogării drept „pișcotar”, trebuie să participați la cât mai multe astfel de evenimente, mai ales dacă vreți să puneți accent pe blog și nu să-l folosiți doar ca un jurnal online unde vă lăsați gândurile și pozele din călătorii.

Aș vrea să văd mai multe bloguri de calitate, mai multe articole care să prezinte cu adevărat ceva interesant și nu doar idei ce-i trec bloggerului prin cap în drumul său de la ușa casei până la magazinul din colț și înapoi. Aș vrea să văd mai multe bloguri ale căror articole, idei sau campanii se răsfrâng și asupra mediului offline, real. Un bun exemplu ar fi acest articol al lui Vlad Ursulean. Cred că e numai bun de citit, având în vedere că (măcar teoretic) mai e puțin și vine primăvara, iese soarele și începe plimbarea cu bicicleta.

Pentru că v-am plictisit destul, vă las să-mi spuneți și voi de cât timp aveți blog (dacă aveți) și ce așteptări aveți de la el și de la alte bloguri pe care le citiți sau doar de la blogosfera românească, în general. Aveți cuvântul! 🙂

4 Comments

 1. AndreiArde

  Şi pe mine în ce categorie m-ai băgat ? Cel mai bun blogger la început de drum ? 😆

  • Șerban

   Lucrurile astea nu se spun public. Totuși, să păstrăm confidențialitatea Reader-ului meu, zic. 😆

 2. fotograf nunta lucian

  Moama dar scrii de ceva timp nu gluma!

  • Șerban

   Da, doar că nu am pus accentul prea mult pe blog. Poate că trebuia să fac asta de la început, poate că nu… 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Din PTM în .ro

Theme by Anders NorenUp ↑

%d blogeri au apreciat: