Am văzut Atena și aproape nu mi-a plăcut

Am stat 6 zile în Atena, suficient cât să pot să spun că am văzut orașe mai jegoase decât București!

O mulțime de gunoaie peste tot, trotuare deteriorate, mulți homeless care dorm pe trotuar și așa mai departe… Sunt foarte multe magazine de genul talciocurilor de prin piețele de vechituri din București, care vând pantofi, genți, portofele și electronice – toate „de firmă” sau de genul „Pawasoanic”, „Abibas” etc. Cu cât te depărtezi de centrul orașului, mizeria și debandada se diminuează și găsești zone mai liniștite, cu străzi ceva mai curate, balcoane cu flori și clădiri curate.

Peisaj din Sounion, vedere dinspre templul lui Poseidon către Marea Myrtoan

Dacă vi se pare că traficul din București e groaznic, vă recomand să conduceți în Atena! În afara bulevardelor principale, străzile adiacente sunt foarte înguste, trotuare de jumătate de metru (fapt pentru care pietonii sunt peste tot – atât pe pseudo-trotuar, cât și pe stradă) și cu mașini și motociclete parcate peste tot, slalomul printre ele făcându-se la câțiva centimetri distanță – poate și motivul pentru care TOATE mașinile au zgârieturi, îndoituri, faruri sparte etc. În plus, ghidarea cu Waze/Google Maps poate fi inutilă uneori, deoarece poți da peste străzi blocate de mașini parcate aiurea, motiv pentru care trebuie să te descurci și să găsești altă ieșire din labirintul de străduțe și alei. Eu am rezolvat asta parcând mașina unde am găsit un loc liber și plecând, la pas, în recunoaștere, pentru a găsi o stradă liberă pe unde pot ieși în bulevard.

Nici ca pieton nu ai viața ușoară… Pe trecerea de pietoni fiind, cu semaforul pe verde, era cât pe ce să mă ia în plin o dubă care nu a ținut cont de faptul că pietonii aveau prioritate… Pe străzile adiacente, mașinile și motocicletele (scutere, mopeduri, motorete etc.) circulă peste tot – nu contează că strada e de promenadă sau interzis circulației auto…

Am vizitat cam tot ce era de vizitat în 2 zile – asta incluzând vizite la toate obiectivele turistice principale, unde dai bani să vezi pietre vechi și să te minunezi. Ba chiar am fost, într-o zi, și prin câteva localuri – bar, club etc. Pentru că nu mai aveam ce vizita prin Atena, am închiriat o mașină pentru ultimele 2 zile și am văzut Pireu, Nauplion, Sounio și alte câteva orașe de pe traseu. De reținut faptul că mașina închiriată avea aproximativ 170.000 km la bord și era lovită și zgâriată pe toate părțile caroseriei. De la firma de închirieri mi-au zis că, dacă zgârii capacele/jantele de la roți sau dacă ai mici îndoituri ale caroseriei, nu contează, pentru că „e imposibil să nu zgârii mașina sau să o lovești pe străzile din Atena”.

Am avut cazare la câțiva pași de Monastiraki, ceea ce a făcut mai rapid drumul de la și către aeroport, dar a fost și foarte ușor să fac legătura cu orice parte a orașului, prin transportul în comun (metrou, autobuz, troleibuz).

Per total, Atena e un oraș interesant, dar la capitolul „curățenie și civilizație” este un total dezastru – arată (cel puțin zona centrală) ca Bucureștiul anilor ’90-2000 și ca Bucureștiul zilelor noastre, dacă aș compara Atena cu marginile cartierelor Rahova și Ferentari…

Se plătește cu cardul aproape peste tot, chiar și la maghernițele de pe trotuar (de genul celor demolate de Băsescu, când era primar) care vând de toate – de la batiste de hârtie, sucuri, ziare, la suveniruri, statuete și aparate de radio cu ceas.

Vedere panoramică peste Atena, de pe Muntele Lycabettus

Pe scurt, Atena e de vizitat în 2-3 zile și apoi de mers în altă parte. De preferat, nu pe insulele unde compatrioții noștri dragi se bat pe farfuria plină-ochi de la all-inclusive…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.