Bună! Ce faci?

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Întotdeauna începutul unui articol mi se pare cel mai dificil lucru. Cu ce să încep? Oare ce să spun? Care să fie primul cuvânt? Deși am ideea în minte, nu o pot transpune în scris ca atare, deoarece gândurile nu au întotdeauna o liniaritate, ci fug de colo-colo, schimbând peisaje mai multe și cu viteză mai mare ca cele dintr-un diafilm.

[…]dacă e peisage. Dacă nu e peisage, prefer mai bine să cad pe gânduri.

Mimișor – „Astă seară dansăm în familie”, Studioul Cinematografic „București”, 1972

Introducerea este, practic, mesajul care ar trebui să te facă pe tine să citești mai departe, să te atragă indiferent de motiv: fie că rezonezi cu ideea, fie că ești doar curios să afli ce se întâmplă mai departe. De fapt, introducerea unui articol este asemănătoare cu cea din viața de zi cu zi. „Bună! Ce faci?” sau „Salut, încântat să te cunosc” mi se par banale și plictisitoare, chiar dacă sunt cele mai uzitate moduri de a face cunoștință.

Cum ar fi, oare, să renunțăm la cele două și să le înlocuim, de exemplu, cu: „Bună! Îmi plac filmele de dragoste, muzica jazz și prăjiturile cu frișcă!”? În cazul ăsta, celălalt știe de la început dacă are (sau nu) preferințe asemănătoare cu ale celui din fața sa. Dacă nu, ar putea răspunde politicos: „Bună! Eu iubesc teatrul, muzica clasică și ciocolata neagră. Îmi pare bine că ne-am cunoscut, dar nu ne potrivim. O zi frumoasă!”. Evident că cele 2 formule de prezentare pot fi alese din orice domeniu, după preferințe. Poate că unii vor prefera să spună „îmi place să fiu imobilizat, transpirat și sufocat”. Dacă i se va răspunde „perfect! Și mie îmi place să merg cu troleibuzul”, deja am putea avea o apropiere și un început de relație.

„Bună! Ce faci?” este la fel de plictisitor ca Buhnici, vorbind despre colțurile rotunjite ale tabletelor primite în teste. Sau ca un blogger corporatist ce tocmai a testat și scris un advertorial despre ultimul răcnet de drujbă și îi găsește utilitatea la birou, unde are de tăiat în carne vie, acolo unde tocmai a fost promovat ca team leader. La fel de plictisitor ca statusurile de Facebook ale (ex-??)PROTV-istei Teo sau ca lacrimile Zânei Surprizelor.

„Bună! Ce faci?” ar trebui înlocuit cu „vreau să mă distrez, nu vreau nimic altceva” sau cu „vreau prima casă, vrei să ne căsătorim, ca să am rata mai mică?”. Simplu, practic și eficient.

Vorbeam cu cineva zilele trecute și îmi spunea cum nu-și mai poate scoate din minți Damien Rice – Cheers, darlin’!. I-am spus că mi se pare tristă melodia și nu din cauza poveștii, ci din cauza pasivității personajului. Ia ascultați voi aici…

Apoi, ca să-mi întăresc motivația, i-am spus că prefer persoanele care demonstreză implicare atunci când își doresc ceva, nu cei care privesc de pe tușă. Iar demonstrația mea a constat în Simian Mobile Disco – Cruel Intentions. Adică asta:

Având în vedere că, în ordine cronologică, melodia lui Damien Rice a fost prima, aș putea crede că cealaltă e povestea celorlalți doi, tot din melodia lui Damien Rice. Un fel de pereche Dragostea nu moareMaitreyi – pe ocolite și pe bune.

Eu am renunțat să mai folosesc „Bună! Ce faci?” atunci când cunosc o persoană pentru prima dată și chiar cu prieteni mai vechi. Efectul? Dialogul devine interesant din start și nu merge în direcția aia unde, inevitabil, se discută despre vreme, fotbal, politică și alte subiecte de interes național, atunci când nu ai altceva mai bun de făcut.

Evident că dialogul o va lua pe un drum sau altul și în funcție de persoană. „Dacă e peisage”, înțelegeți? Dacă nu, „prefer mai bine să cad pe gânduri”… Și viața merge înainte.

2 comentarii la „Bună! Ce faci?

  1. martinica Răspunde

    Putin exagerata forma de salut ce o propui tu, ai vrea sa mearga mai repede si mai usor procesul de triere pentru ce merita agatat? :))

    • Șerban Autor articolRăspunde

      E doar o propunere, evident că accept sugestii, reclamații și alte observații. Vreau doar să renunțăm la banalități și să ne petrecem timpul, în loc să-l pierdem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.