Configurare IPv6 pe router Cisco-Linksys E900 cu DD-WRT

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

IPv6 logoÎncepând cu 14 septembrie 2012, au început să fie distribuite ultimele blocuri de adrese IPv4 disponibile. Prin urmare, vrem-nu vrem, vom trece, cât de curând, la IPv6.

Pentru că magazinele ce comercializează echipamente și accesorii din domeniul IT s-au umplut de fel și fel de routere wireless, care mai de care mai ordinare, ar trebui să știți că nu prețul mic trebuie să fie principalul motiv pentru a alege un produs în detrimentul altuia. În primul rând, ar trebui să vă asigurați că routerul wireless, pe care îl veți cumpăra, va putea fi folosit și în viitor, ceea ce nu se va întâmpla în cazul routerelor ce nu suportă modul de adresare IPv6.

În continuare vă voi exemplifica modul de configurare IPv6 pentru unul dintre routerele wireless pe care le recomand, atât din punct de vedere al prețului bun cât și din punct de vedere al semnalului și performanțelor.

Cisco Linksys E900 este un router wireless cu procesor Broadcom BCMD144 (53572), la o frecvență de 300 MHz și 32MB RAM. Se poate reprograma foarte ușor cu DD-WRT, firmware pe care vi-l recomand doar dacă știți ce faceți. Utilizatorul neexperimentat ar trebui să folosească routerul exact așa cum este el livrat, suportul IPv6 fiind activat din fabrică.

După programarea cu DD-WRT (găsiți instrucțiuni pe site-ul oficial www.dd-wrt.com), mergeți în meniul Administration » Management și activați opțiunea IPv6 Support. De asemenea, activați opțiunea Radvd enabled iar în câmpul Radvd config introduceți următoarele linii:

interface br0 {
MinRtrAdvInterval 3;
MaxRtrAdvInterval 10;
AdvLinkMTU 1480;
AdvSendAdvert on;
prefix 0:0:0:1::/64 {
AdvOnLink on;
AdvAutonomous on;
AdvValidLifetime 86400;
AdvPreferredLifetime 86400;
Base6to4Interface ppp0;
};
};

Salvați configurarea actuală (apăsați Save, nu Apply!) și mergeți în meniul Administration » Commands, unde introduceți următoarele linii în câmpul Command Shell, apoi apăsați butonul Save Startup.

insmod /lib/modules/`uname -r`/kernel/net/ipv6/sit.ko
sleep 5
radvd -C /tmp/radvd.conf start
sleep 5
WANIP="$(ifconfig ppp0 | sed -n '/dr:/{;s/.*dr://;s/ .*//;p;}')"
if [ -n "$WANIP" ]
then
V6PREFIX=$(printf '2002:%02x%02x:%02x%02x' $(echo $WANIP | tr . ' '))
ip tunnel add tun6to4 mode sit ttl 255 remote any local $WANIP
ip link set tun6to4 mtu 1480
ip link set tun6to4 up
ip addr add $V6PREFIX:0::1/16 dev tun6to4
ip addr add $V6PREFIX:1::1/64 dev br0
ip -6 route add 2000::/3 via ::192.88.99.1 dev tun6to4
kill -HUP $(cat /var/run/radvd.pid)
fi
sleep 10
radvd -C /tmp/radvd.conf start

După ce ați salvat scriptul de startup, mergeți înapoi în meniul Administration » Management și apăsați butonul Reboot router. Așteptați repornirea routerului și apoi testați conectivitatea IPv6 accesând ipv6.a.serbanpaun.ro.

Ar trebui să vedeți un mesaj de acest gen:

IPv6 Test

Dacă în câmpul IPv6 vedeți mesajul not available, atunci ați greșit ceva în timpul configurării sau furnizorul de servicii Internet nu vă oferă acces IPv6.

Succes!

13 comentarii la „Configurare IPv6 pe router Cisco-Linksys E900 cu DD-WRT

 1. Dan Răspunde

  Pe build-urile vechi a mers ok cu acele setari insa recent am trecut pe un build nou (r29193 big) si nu mai merge.

  Pe build-urile noi odata ce dam enable la ipv6 trebue sa selectam intre native ipv6 from isp, dhcpv6 with prefix delegation si 6in4 stati tunnel. Iar apoi ave optiun pentru Dhcp6s cu secvential ip, custom dhcp6s si abia apoi radvd.

  Am incercat activand si dezactivand anumite optiuni, cu alte setari dar nu am reusit sa-l fac sa mearga.

 2. ov1d1u Răspunde

  Salut,

  Am incercat ce ai scris tu pe un TP-Link WR1043ND v2.1 cu DD-WRT v3.0-r29264 std. Pot da ping pe ipv6.google.com atat de pe router cat si de pe clienti, insa un wget http://ipv6.google.com nu va merge decat de pe router. Ai idee care ar putea fi problema?

  • Șerban Autor articolRăspunde

   Posibil, însă mi-ar plăcea să nu mai vorbească despre ei la persoana a III-a. Asta, cât și a face spam pe site-uri, denotă lipsă de profesionalism.

 3. Robert E. Răspunde

  Multumesc tare mult pentru acest tutorial. Esti tare omule. Am cautat zile intregi pe forumurile DD-WRT si am citit wikia de 10 ori, dar nimic nu a functionat. Dupa ce am facut setarile enumerate de tine a functionat imediat.

  Acum am doua intrebari:

  1. Folosind o conexiune RDS, PPPoE, la disconnect + connect va mai functiona IPV6? (am retinut de pe forumuri ca se da save firewall in cazul unei conexiuni PPPoE, nu sa ve startup).

  2. RDS furnizeaza nativ IPV6, iar site-ul http://test-ipv6.com/ imi spune urmatoarele: You appear to be using a public 6to4 gateway; your router may be providing this to you automatically. Such public gateways have no service level agreements; you may see performance problems using such. Better would be to get a native IPv6 address from your ISP. [more info]

  Your readiness score 7/10 for your IPv6 stability and readiness, when publishers are forced to go IPv6 only.

  Deci asta este un tunnel 6 to 4, e vreo metoda pentru a avea IPV6 nativ ca la firmware-ul original?

  Multumesc tare mult, inca o data.

  • Șerban Păun Răspunde

   1. Da, pentru că, după ce pui textul în căsuța „Command Shell”, dai „Save Startup”. Vezi în articol. Nu ai de ce să dai Save Firewall. Scriptul de startup pornește înainte de firewall (cel puțin teoretic)

   2. Ai drepate, configurația despre care am scris în articol este 6to4. Am și configurația pentru native IPv6, însă nu am avut timp să o testez. Încerc azi și revin cu un comentariu și, dacă funcționează, cu actualizare la articol.

   Mulțumesc de apreciere și sper să revii pe blog! 🙂

   • Robert E. Răspunde

    Multumesc pentru raspuns.

    Am pus intrebarea 1 gresit, de fapt la asta ma refeream: http://blog.dev001.net/post/33503557513/dd-wrt-ipv6-and-6to4-with-dynamic-wan-ip

    Adica in cazul in care RDS are probleme si imi pica conexiunea WAN, va trebui sa dau restart la router de fiecare data ca sa beneficiez iar de IPV6. Desi am urmat pasii din acel articol, nu am cunostintele necesare de linux sa-mi dau seama exact ce ar trebui sa fac ca sa creez acel script si ca sa il fac sa si functioneze.

    Daca totusi ar merge IPV6 nativ ar fi ideal.

    • Șerban Păun Răspunde

     Pentru Native IPv6 trebuie ca routerul să aibă suficient spațiu pentru instalarea DHCPv6-PD (prefix delegation). De aici e doar chestie de configurare. Momentan nu am un astfel de router la dispoziție. 🙁

     Legat de subiectul cu conexiunea care pică, nu cred că trebuie să te ambalezi prea tare. RDS oferă DynDNS tuturor clienților, astfel că îți poți accesa routerul pe IPv4, după ce își revine conexiunea, și îi poți da un restart, în caz că nu și-a luat IPv6.

     • Robert E.

      Oricum are uptime 7 zile, cade rar conexiunea, deocamdata o sa-l las asa. Intentionez in viitor sa trec la abonamentul de 1GB si atunchi voi schimba si router-ul. Probabil un Dlink DIR-636L sau 826L.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.