Consultare publică privind principiile de reglementare a domeniilor .ro

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a pus în consultare publică, începând cu 30 ianuarie 2017, proiectul referitor la domeniile .ro, alături de un chestionar unde cei interesați își pot exprima punctul de vedere referitor la modul în care doresc să fie tratată, pe viitor, această problemă.

Mai exact, ROTLD a anunțat, în urmă cu ceva timp, că dorește introducerea unei taxe anuale pentru administrarea domeniilor .ro, în urma unei scrisori deschise semnată de 16 parteneri ROTLD și „din motive ce țin de stimularea economiei digitale precum și de buna funcționare a registrului domeniului de nivel superior”.

Iată comunicatul oficial:

Având în vedere programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020 și lista priorităților legislative ale Guvernului României pentru prima sesiune parlamentară a anului 2017, ce prevede un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale a mandatat membrii Consiliului de Administrație ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administrație ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

În ședința Consiliului de Administrație al ICI de astăzi, 26 ianuarie a.c., Consiliul a decis anularea hotărârii anterioare cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

Prin scrisoarea deschisă adresată Ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, înregistrată cu nr. 505/25.01.2017 la Cabinetul Ministrului, un număr de 16 parteneri ROTLD au solicitat organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanță pentru domeniile „.ro”.

Din motive ce țin de stimularea economiei digitale precum și de buna funcționare a registrului domeniului de nivel superior, considerăm că este necesară reglementarea modului de administrare și funcționare a acestuia, în vederea asigurării unui cadru transparent, coerent și unitar care să stea la baza operării domeniului .ro în interes public.

Ținând seama de cele menționate, anunțăm următorul calendar privind consultarea publică.

Luni 30 ianuarie 2017 – publicarea pe website-ul MCSI a unui chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări și orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017. Proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru interinstituțional, pornind de la punctele de vedere primite.

În luna iulie, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va rămâne în consultare publică pentru cel puțin 30 de zile, timp în care ministerul va organiza cel puțin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea proiectului de lege.

Urmare a procesului de consultare publică ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern, în luna septembrie.

Publicat în data: 26-01-2017

La ora redactării acestui articol, la chestionarul anterior menționat au răspuns 536 de persoane. Foarte important este că atenția asupra acestui chestionar nu este foarte mare, un număr de 380 de persoane răspunzând în data ulterioară publicării (30 ianuarie 2017), apoi numărul scăzând până la o medie de 5 răspunsuri / zi.

* * *

PTM.ro este de părere că domeniile .ro trebuie să aibă drept de folosire pe viață, după achitarea taxei, asemeni oricărui produs cumpărat.  Excepție: pentru domeniile .ro cumpărate și nefolosite timp de 1 an, PTM.ro este de părere că ROTLD poate decide anularea acestora, perioada de 1 an fiind un timp rezonabil pentru punerea în funcțiune.

De asemenea, oricând în timpul existenței unui domeniu .ro, în altă situație decât cea menționată anterior, anularea unui domeniu .ro să poată fi făcută doar în urma unei decizii judecătorești. În schimb, suspendarea domeniului .ro să poată fi făcută de către ROTLD ca urmare a nerespectării termenilor și condițiilor, a distribuirii de software malițios și/sau a răspândirii de orice alte informații ce contravin legilor în vigoare.

Taxa aplicată înregistrării unui domeniu .ro ar trebui să conțină cheltuielile de administrare, mentenanță și operare plus o marjă fixă care să fie folosită pentru investiții în infrastructură, în scopul modernizării și pentru a fi întotdeauna dotați cu ultimele tehnologii. Toate veniturile și cheltuielile ROTLD trebuie făcute publice, pentru a asigura transparență.

* * *

Pentru a evita situațiile în care vă veți trezi fără domeniu .ro peste noapte, vă recomand să vă informați și să răspundeți acestui chestionar. Puteți vedea ce au răspuns alții accesând această legătură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.