Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

De multe ori mi s-a întâmplat ca în momentul în care îmi creez un cont pe câte un site, să-mi pun întrebarea „ce fac dacă uit parola?” și să verific dacă acel site oferă și posibilitatea recuperării ei. Atunci când e vorba despre calculatorul pe care-l folosesc, nu mai există posibilitatea accesării legăturii „Ți-ai uitat parola?” deci trebuie găsite variante. Una din situații este parola contului de root din Linux.

Dacă boot în single-mode nu rezolvă mare lucru (pentru că ți se cere parola de root dacă vrei să ai acces complet), atunci soluția cea mai simplă este să procedați după cum urmează…

În ecranul de boot al Grub apăsați tasta „e” pentru a intra în modul editare. Folosind săgețile de pe tastatură, selectați linia care conține o referire la kernel și apăsați „e” din nou, pentru a o edita. La sfârșitul acestei linii adăugați un spațiu și textul:

init=/bin/bash

sau

init=/bin/sh

Apăsați Enter pentru a aplica modificările și apoi tasta „b” pentru boot. După ce ați ajuns la promptul #, tastați următoarele comenzi:

mount -o remount rw /

ceea ce va avea ca efect montarea în mod Read/Write a întregului disc, permițând modificarea fișierelor. În mod normal, discul este montat Read/Only.

După montarea discului, tastați

passwd root

și apoi Enter. Tastați noua parolă apoi

reboot

și Enter.

Pam-pam! 🙂