De ce nu merită să cumperi din România

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Nu te grăbi să dai banii pe prostii!Probabil că toată lumea știe cum se fac prețurile în magazinele autohtone și, mai ales, cum sunt și (pseudo-)reducerile.

Mă uitam la prețurile mai multor produse cu puțin timp înainte de Black Friday și am observat cum prețurile au urcat simțitor, pentru a scădea la prețul inițial (sau foarte puțin sub el) în vinerea reducerilor.

Nu o dată mi s-a întâmplat să văd etichete cu un preț, peste care s-a lipit un preț cu cel puțin 10-20% mai mare, pentru ca eticheta să fie scoasă atunci când se fac lichidări de stoc sau când produsul nu se vinde așa de bine cum s-ar fi așteptat vânzătorii.

De exemplu, azi mi-a sosit o cană auto-amestecătoare, pe care am cumpărat-o de pe eBay cu 8$, adică aproximativ 26 de lei.

Românul, afacerist din naștere, s-a gândit că puțină speculă nu strică, mai ales pentru că românul consumator, în general, e naiv, tace și plătește. Prin urmare, aceeași cană auto-amestecătoare se găsește cu 88 de lei pe smuff.ro: „Cana auto-amestecatoare – Haha ce ziceti?”.

cana-autoamestecatoare-scumpa-smuff
Cană auto-amestecătoare scumpă

Să le acord o șansă și să fac un calcul simplu:

eticheta pretPrețul cănii este 8$. Adaug TVA 24% (total 9,92$) și un adaos comercial de 30% (total 12,9$). Mai adaug 10% pentru, să zicem, salarii (total 14,2$) și încă 20% pentru cheltuielile cu firma (total 17$).

În final cana costă 17$, adică 54 lei. Prețul de pe site: 88 de lei. Rămân 34 de lei, adică o diferență de 62% între prețul de vânzare și prețul, calculat de mine, cu toate adaosurile, în total de 112% (exagerate, părerea mea). Important este de precizat că livrarea este gratuită, dacă este cumpărată din același loc de unde am cumpărat-o eu.

Acum, revenind la subiect, cam așa se întâmplă cu toate produsele importate și vândute pe piața autohtonă. De aceea am învățat să caut produsul pe Internet, înainte de a scoate banii din buzunar.

Mai nasol este că astfel de practici se întâlnesc și la țigări, acolo unde prețul este impus: se scumpesc țigările, comercianții măresc prețul, dar produsul cu prețul mărit este din stocul vechi. Aici ar trebui un control amănunțit, pentru că, dacă nu mă înșel, asta se numește evaziune fiscală și se pedepsește cel puțin cu amendă.

Sfatul meu este să nu dați banii pe un produs înainte de a vă documenta, oricât de convenabil ar părea prețul său. Puteți găsi același produs, la un preț mult mai mic, pe eBay, Amazon sau chiar pe site-ul producătorului. Dacă produsul este românesc, puteți încerca să contactați producătorul și poate vă va oferi un preț mai mic sau vă va ghida către un distribuitor „la prima mână”, care nu-și pune adaos comercial de 120%.

Spor la cumpărături! 🙂

Cană auto-amestecătoare

3 comentarii la „De ce nu merită să cumperi din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.