Curățarea rapidă a tastaturii, fără a opri calculatorul

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

În vremuri grele, de carantină și auto-izolare, când curățenia este prioritatea zero și lucratul de acasă este un (nou) stil de viață, este nevoie ca biroul pregătit de home office să fie curat și dezinfectat. Asta include tastatura, dar și mouse-ul.

Însă, cum să cureți tastatura, fără să fie nevoie să oprești laptopul? Ce-i drept, dacă ai un desktop, treaba e simplă: o deconectezi (scoți cablul sau receptorul wireless – după caz) și ai rezolvat! Când ai un laptop, singura metodă este să îl oprești și să te apuci de curățenie. Doar că asta faci atunci când nu știi că există o variantă mult mai simplă și mai eficientă!

Aplicația Kid Key Lock este, după cum îi zice și numele, o aplicație ce îți blochează tastele, astfel încât să nu fie apăsate din greșeală (de tine și/sau de către copii). Face același lucru și cu mouse-ul – fie el extern sau touchpad – dar aici trebuie să știi ceva trucuri, ca să nu rămâi blocat pe dinafară. Citește mai departe, ca să afli ce și cum…

În primul rând, trebuie să descarci și să instalezi aplicația de pe site-ul oficial: http://www.100dof.com/windows/kid-key-lock. După instalare, pe bara de Start îți va apărea un mic lacăt galben, cu textul KKL. Setările implicite sunt făcute astfel încât butoanele mijloc și dreapta ale mouse-ului să fie blocate, deci va trebui să dai clic pe lacăt, pentru meniul principal.

Din meniul principal, alegi Locks și apoi, după preferințe, poți bloca toate tastele, combinațiile de taste ale sistemului de operare ori toate tastele, cu excepția caracterelor etc. De asemenea, poți bloca toate butoanele mouse-ului sau individual – stânga, mijloc, dreapta – și chiar dublu-clic sau rotița de derulare.

Dacă, din greșeală ai blocat atât toate tastele, cât și toate butoanele mouse-ului, există o variantă de urgență, care va readuce totul la normal!

Din meniul principal al aplicației, în meniul Setup…, ai posibilitatea de a activa/dezactiva individual fiecare setare, dar și de a configura o parolă personalizată, pentru cazuri de urgență și nu numai.

Dacă nu ai făcut asta de la început, ține minte că parolele implicite sunt:

kklsetup – pentru afișarea ferestrei de configurare (unde funcționează toate tastele, cât și toate butoanele mouse-ului)
kklquit – pentru închiderea aplicației și reactivarea tuturor tastelor și butoanelor mouse-ului.

Această din urmă variantă poate fi considerată doar una de urgență, întrucât, la repornirea aplicației, toate blocările vor fi restabilite, deci, dacă ai setat ceva greșit, așa va fi setat și după repornire.

O altă variantă de „evadare”, în cazul în care ai dezactivat doar butoanele mouse-ului sau ai uitat parolele, este să folosești combinații de taste pentru a simula un clic pe iconița aplicației (lacătul KKL) și apoi să deschizi meniul Setup.

Apasă CTRL+Esc, pentru a deschide meniul de Start. Apoi, apasă Esc, urmat de apăsări succesive ale tastei TAB, până când este selectată orice iconiță din system tray. Folosește săgețile pentru a selecta iconița KKL, apoi apasă Enter, pentru a deschide fereastra Setup. Acum, apasă o singură dată TAB, pentru a selecta una dintre opțiuni. Activezi/dezactivezi opțiunile (selectezi căsuțele) folosind tasta Space și te deplasezi de la o opțiune la alta folosind TAB sau săgețile. După ce ai făcut setările necesare, apasă pe TAB, până selectezi butonul OK și apasă Enter, pentru a închide fereastra și a aplica setările.

Dacă folosești Windows 10, pentru a ajunge la fereastra de configurare ai o variantă mult mai rapidă: apeși combinația de taste WIN+B (tasta cu sigla Windows + B), pentru a selecta prima dintre iconițele din system tray, apoi navighezi, folosind săgețile, până selectezi iconița KKL și apeși Enter, pentru a deschide direct fereastra Setup.

Un detaliu, destul de deranjant, pe care l-am observat, este o notificare ce apare la fiecare câteva secunde și care îmi amintește care sunt parolele pentru a deschide meniul Setup sau a închide aplicația. Ce-i drept, poate fi un bug doar în Windows 10, însă pentru a scăpa de această problemă, trebuie să dezactivați opțiunea corespunzătoare, din meniul Setup:

Show Balloon window with password reminder

Aplicația ocupă puțin peste 2 MB spațiu pe disc și folosește aproape zero resurse pentru a funcționa. Dacă aveți de gând să o folosiți pentru a bloca accesul copiilor, nu uitați să schimbați parolele implicite și, evident, să le țineți minte sau să le notați într-un loc sigur. Puteți folosi Google Keep, pentru păstrarea datelor, acestea fiind salvate în cloud și putând fi accesate imediat, atunci când aveți nevoie de ele.

2 comentarii la „Curățarea rapidă a tastaturii, fără a opri calculatorul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.