De ce nu cred în discursuri motivaționale

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

De ceva timp a apărut o nouă modă: discursul motivațional. Fie că este citit într-o carte sau ascultat pe viu, genul ăsta de discurs mă lasă rece. Zic asta pentru că absolut tot ceea ce auzi de la respectivii oratori sunt niște cuvinte aruncate în aer, parfumate în așa fel încât să placă chiar și celui mai fin și educat nas.

Dacă vreau să aud un discurs motivațional, prefer să fie despre povești. Măcar așa știu sigur că sunt doar povești și că oratorul nu îmi înșiră fapte pe care și le atribuie lui și vieții pe care a trăit-o. Iar dacă nu-ți place ce ai auzit, e de ajuns să spui „Eh, căcat! E doar o poveste, nu poate fi adevărat!”.

Discursurile motivaționale sunt precum apa în pahar: se adaptează lumii înconjurătoare și exprimă exact inversul acesteia.

Dacă în lume este sărăcie, discursul motivațional te va îndemna să te dezvolți financiar, să cauți surse de venit și să te îmbogățești.

Dacă în lume este foamete, discursul motivațional îți va spune să pui mâna pe greblă și să-ți lucrezi pământul astfel încât să ai propria pâine făcută din propriul grâu plantat după greblat.

Printre acești oratori motivaționali se regăsesc foarte des persoane cu istoric nu tocmai exemplar pentru discursul pe care ți-l prezintă. Ceva pe sistemul „să nu faci ce face popa ci să faci ce zice popa”. Mmmhhhmmm!

Pe scurt, asemeni predicilor din biserici, discursul motivațional îți spune exact ceea ce vrei să auzi ca să ai senzația unui trip cu LSD – o labă făcută creierului până la orgasm. Sfatul meu motivațional este să te trezești la realitate, să deschizi bine ochii și să privești lumea care te înconjoară. După ce ai analizat-o bine-bine, folosește-ți materia cenușie pe care ai dobândit-o prin naștere și gândește singur ceea ce e bine pentru tine. Nu lăsa pe altul să îți spună ce trebuie să faci, tocmai pentru că tu știi deja asta! Nu ai nevoie de un șef de turmă pentru a face transhumanța.

Găsește valea, găsește muntele și du-te!

Te-am motivat?

1 Comment

  1. Florin

    Nu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Din PTM în .ro

Theme by Anders NorenUp ↑

%d blogeri au apreciat: