De ce nu-mi place BestJobs

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Toată lumea știe de Bestjobs – de la omul amărât care are acces la internet și caută cu disperare un loc de muncă și până la angajatorul de tip multinațională ce-și caută oameni pe care să-i plătească cu salarii aparent decente pentru program dublu față de normal.

Eu am cont pe Bestjobs de… nici nu mai țin minte când! În orice caz, îl am de foarte mult timp, poate chiar l-am creat la scurt timp după înființarea site-ului.

De câțiva ani încoace, Bestjobs are alerte prin e-mail. Ce înseamnă asta? Înseamnă că primești mailuri periodice cu joburi nou apărute pe site. Până acum e totul OK. Ceea ce mă nemulțumește este faptul că mi se trimit joburi irelevante sau la care am mai aplicat, au expirat și au fost reactualizate, ceea ce nu cred că are rost să mai mă intereseze.

Pe lângă asta, există o tanti acolo – Mariana Ioniță – care mă roagă insistent îmi poruncește în fiecare mail să îi dau LIKE pe Facebook la site. Uite, nu vreau! Na! Și știi de ce? Pentru că nu mi-ați fost de un real folos niciodată.

Au fost joburi la care am aplicat, am fost chemat la interviu și am aflat că sunt mai ilegali decât cei mai ilegali. Ba făceau manevra cu salariul minim pe cartea de muncă și tășcălăul de bani în mână, ba lucrai într-o zi cât alții în 2, ba n-aveai deloc carte de muncă, ba nu ți se plătea salariul și tot așa… Și ce faci dacă vrei să îi reclami? Nimic. Bestjobs nu oferă o posibilitate reală de a lua măsuri împotriva angajatorilor care funcționează după propria legislație. Din punctul ăsta de vedere puteți sta liniștiți, dragi Bestjobs! Nici statul nu e de un foarte mare ajutor. O reclamație la stat e mai ceva ca un proces pe legea 10! Adică durează, nenică și trebuie să aduci dovezi uneori imposibil de făcut rost!

În plus față de cele de mai sus, mi s-a întâmplat să aplic la un job pentru administrator rețea calculatoare. Am fost chemat la interviu undeva în afara Bucureștiului, pe A1 ca să aflu că jobul este pentru monitorizare flotă auto prin GPS. Adică să stau cu ochii beliți în ecran și să văd pe unde se plimbă Gigel și Costel cu mașinile de serviciu apoi să fac un raport cu traseu și alte alea. Băi, fraților! Dă-o dracului de treabă!


Alt job la care am fost chemat (deși nu știu nici până în ziua de azi de ce?!) era de vânzător într-un magazin de IT. După 30 de minute de așteptat la coada cu intervievații, ajung față în față cu un costumat cu cravată care, uitându-se pe CV-ul meu, îmi spune că sunt prea pregătit pentru acel post! Băăăăăăăăăăăăăăăăăăi, fraților!!!!! E țară de nebuni asta!!!

Sfaturile mele pentru Bestjobs:

 • verificați starea de sănătate psihică a angajatorilor înainte de activarea contului
 • verificați legalitatea condițiilor de muncă, chiar dacă nu vă asumați responsabilitatea pentru ele, dar măcar verificați!
 • cereți feedback după angajare tuturor celor care și-au găsit un loc de muncă prin site-ul vostru
 • creați un sistem de autentificare unificată pentru Bestjobs și Neogen. Chiar mi-e lene să introduc datele de conectare pe 2 site-uri ce aparțin aceleiași companii. Aici puteți lua exemplul Google unde, odată conectat la un serviciu (Gmail, YouTube, Google+ etc.) ești conectat pe toate siteurile sale.
 • renunțați la personajul fictiv (sau nu) Mariana Ioniță din mailurile cu alerte. Folosiți ceva gen Alerte Bestjobs. Chiar nu atrage pe nimeni acel nume și nici nu pare foarte business acel mail cu expeditor – nume propriu. Pe bune! Cereți păreri dacă nu mă credeți pentru că eu am făcut-o deja și așa e!
 • impuneți angajatorilor să își asume responsabilitatea pentru corectitudinea datelor introduse și mai ales impuneți-le să specifice modalitatea de angajare: carte de muncă, contract de colaborare etc. În cazul în care au introdus informații false, să fie obligați la plata unei sume de bani
 • impuneți angajatorilor să specifice în mod obligatoriu salariul oferit. Dacă nu se dorește a fi public, se poate afișa doar utilizatorilor înregistrați.
 • oferiți posibilitatea anulării aplicării la un job
 • nu permiteți angajatorilor înregistrarea de conturi multiple. Verificarea se poate face după CUI și/sau R.C. În acest fel, se evită situații în care aplicantul blochează firma S.C. ABC S.R.L., dar aceasta mai are un cont cu numele ABC SRL.
 • eliminați listele alea scrise cu fonturi de dimensiunea vârfului de ac, de pe prima pagină și folosiți dropdown-box pentru Ocupație/Departament, Domeniu, Locație. Se numește economie de spațiu.

În rest, totul e OK! 😉

7 comentarii la „De ce nu-mi place BestJobs

 1. silvia Răspunde

  Rostul portalurilor de joburi este acela de a face publicitate ofertelor de munca postate de firme.E ca in ziar: responsabili pentru veridicitatea ofertelor sunt asa zisii angajatori .Nici nu ar putea exista o posibilitate reala de a cunoaste cerintele reale si politica de personal a fiecarei firme.

 2. Silvia Răspunde

  Pe mine m-a ajutat Bestjobs chiar foarte mult si toate joburile in companii multinationale serioase, le-am obtinut prin intermediul unui astfel de site. Nu am avut niciodata vreo pila, iar site-urile Bestjobs si E-jobs mi-au fost de un real ajutor. Nu cred ca un site de recrutare poate face acele verificari ale angajatorilor pe care le ceri. Unele cerinte sunt chiar total nerealiste…

  • Șerban Autor articolRăspunde

   Silvia, o să iau comentariul tău pas cu pas și o să-ți explic de ce cred că doar încerci să umbli cu cioara vopsită…

   Spui că „toate joburile în companii multinaționale” le-ai obținut prin intermediul Bestjobs. Nu înțeleg de ce au fost atât de multe? Ai fost concediată sau nu ai fost mulțumită de post și condiții? În cazul ăsta, cum te-a ajutat BJ?

   Verificările pe care le-am expus în articol sunt foarte realizabile și foarte ușor de pus în practică, deci realiste!

   – Feedback după angajare
   Așa cum pe OKazii.ro (de exemplu) există feedback după cumpărarea produsului, nu văd de ce ar fi imposibil de realizat pentru BJ.

   – Autentificare unificată
   Google o face deja, așa cum am spus în articol. În plus, există Facebook sau se poate realiza o unificare a bazei de date cu utilizatorii de pe site-urile din aceeași „familie”.

   – „Mariana Ioniță”
   Cum ar fi să primești un mail de la Google, Nokia, DELL, HP și alte firme renumite cu nume la Expeditor, în loc de numele brandului, în cazul mailurilor de tip newsletter?

   – Corectitudinea datelor introduse
   Angajatorii pot semna un contract cu BJ, astfel încât să își asume responsabilitatea pentru datele trecute în textul postului liber, așa cum tu accepți termenii și condițiile site-ului, atunci când îți creezi contul.

   – Salariul oferit
   În momentul în care am aplicat la un post, mi se pare normal și eficient pentru ambele părți ca salariul să fie comunicat astfel încât să nu ne ocupăm unul altuia timpul degeaba. Sau măcar să se specifice un salariu minim de plecare, urmând a fi suplimentat, în funcție de interviu și pregătirea posibilului viitor angajat.

   – Anularea aplicării
   Da! Vreau să mă pot răzgândi! Dacă am aplicat la un post și între timp am fost contactat de altă firmă, vrea să pot anula aplicarea. Eficiență se numește! La fel ca mai sus, nu se ocupă timp degeaba pentru niciuna din părți.

   – Conturi multiple
   Atâta timp cât datele de înregistrare ale firmelor sunt publice (CUI/J), nu văd de ce nu se pot cere aceste date la înregistrarea firmei respective pe site-ul BJ, așa cum utilizatorilor li se cer date sensibile, precum CNP, data nașterii, adresă, stare civilă etc.?

   – Design site
   DA pentru: economie de spațiu, aspect profesional, ușurință în utilizare.
   NU pentru: o listă de categorii în care te pierzi, care ocupă spațiu prea mult în pagină și care îți distrage atenția de la anumite informații aflate în cea de-a doua jumătate a paginii (jos).

   Dacă ai nevoie de detalii tehnice despre cum se pot aplica aceste recomandări, îți stau la dispoziție într-un viitor răspuns la comentariul tău.

   Atâta timp cât angajatorii pot vedea data ultimei accesări a site-ului cât și a ultimei actualizări a CVului, iar aceste „avantaje” nu se regăsesc de partea utilizatorului, cred că balanța este deja înclinată în avantajul celui care plătește pentru cont pe site.

   OFF-TOPIC: Pe viitor, te rog să completezi adresa de mail atunci când comentezi pe acest site, pentru a fi notificată de răspunsuri (în caz că te interesează). Nu vei primi spam și te poți dezabona în orice moment. Așa este corect și se numeste netiquette.

 3. Diana Răspunde

  Nu e vorba doar de joburi irelevante… ci și de faptul că alegerea în sine a domeniilor în multe cazuri e făcută prost.

  Cu angajatorii e greu să fii prea strict. E un site generalist. Se poate adopta cel mult o politică de genul celor ce spun alții despre acel angajator. Și doar să vezi comentariile, punctajele altora.
  Pentru o sortare mai bună, cred că s-ar preta un site de servicii mai profesionale, evident, cu cont plătit.

 4. Georgiana (@LuckyDil) Răspunde

  Nu stiu exact daca site-urile de gen ma enerveaza sau angajatorii care, exact cum ai mentionat si tu, nici nu se uita pe CV inainte de a te chema la un interviu. Si ajungi acolo, pierzi timp aiurea ca sa ajungi la concluzia ca nu ne pupam. Pai, frate, CV-ul ala e facut ca sa iti faci o prima impresie despre experienta omului, daca e ceea ce iti trebuie si apoi il chemi la interviu pentru discutii detaliate…
  Cand sunt sunata pentru a fi invitata la un interviu, cer detalii tocmai pentru a evita cele de mai sus, insa ma lovesc de raspunsul „alte detalii le vom discuta la interviu”. Nu cer decat informatiile minime, nu sunt asa un secret de stat, nu? In fine! Noi sa fim sanatosi! 🙂

 5. Iosazaur Răspunde

  Bestjobs sucks, like many other job sites.
  În fapt, nici unul nu este de folos. Dacă nu ai pile/prieteni/gură mare, mori de foame cu facultatea ta cu tot…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.