Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Înr-un articol anterior v-am arătat niște videoclipuri despre levitație și posibilitatea ca aceasta să devină accesibilă oricui.

Astăzi revin la subiectul levitație și vă prezint încă un filmuleț realizat de un așa-numit Institut de Știință și Tehnologie din Japonia (JIST). Clipul pare a fi cât se poate de real, chiar dacă nu oferă foarte multe detalii despre demonstrația de levitație și persoanele implicate.

Tehnologia presupune răcirea la -185°C a unui material ceramic atașat obiectului ce urmează să leviteze, moment în care acesta devine super-conductor, mai exact îi permite să transporte electricitatea fără pierdere de energie. Superconductorii sunt, în mod normal, respinși de câmpurile magnetice, dar în acest caz sunt „blocați” în acestea, dând naștere levitației propriu-zise.

Problema cu acest filmuleț este că veridicitatea sa nu poate fi verificată, întrucât asocierea clipului cu numele unui joc de calculator – Wipeout – te duce, mai degrabă, cu gândul la un clip viral și nu la o demonstrație autentică de levitație cuantică.

Cu toate astea, demonstrații de acest gen au mai fost făcute și le puteți vedea în filmulețele de mai jos, alături de o prezentare a jocului Wipeout.