Domeniu propriu, e-mail la vecini

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

GMailPe vremea când era mIRC-ul „la modă”, în România, îți puteai rezerva un nickname înregistrându-te în rețeaua Undernet. Astfel aveai siguranța că numele ales nu va putea fi luat de altcineva.

Partea interesantă era atunci când vedeai că nu te puteai înregistra cu orice adresă e-mail, ci doar adrese de pe domenii care nu ofereau servicii gratuite de e-mail (de exemplu Yahoo!, HoTMaiL, AOL etc.). Cerința asta exclusivistă m-a făcut să îmi doresc înregistrarea unui domeniu propriu, pe care să mi-l găzduiesc singur pe propriul server și așa am avut și primul e-mail ce nu figura ca serviciu gratuit de e-mail.

Ulterior, am observat că anumite companii urmăresc adresa de e-mail a expeditorului, tocmai pentru a-și asigura măcar câteva procente din seriozitatea clienților, față de cei care își pot face o adresă gratuită, pe unul dintre serviciile menționate mai sus. Un fel de posesor de cartelă GSM, care sună la întâmplare și înjură.

Deși ne aflăm într-o perioadă mult avansată tehnologic, încă mai există oameni de afaceri, cu afaceri, a căror adresă de e-mail se termină în @gmail.com, @yahoo.com etc. și de pe care își încheie toate socotelile ce privesc compania pe care o dețin. Mie, unul, mi se pare o dovadă de lipsă de profesionalism, atât de o parte, cât și de cealaltă, atunci când întreții o discuție cu un posibil partener de afaceri, dar care are un cont gratuit de e-mail. Nu mă înțelegeți greșit, nu zic că aș vrea să văd că plătește un domeniu sau cât plătește pe acel domeniu cu e-mail, dar e ca și cum ai merge la o întâlnire de afaceri în șlapi și pantaloni scurți.

Și uite așa avem pretinși oameni de afaceri, care se laudă că fac nu-știu-câți bani, dar care comunică de pe @gmail.com sau @yahoo.com / @yahoo.ro. Unde mai pui că există firme medii ori mari ce trimit comunicate oficiale către posibilii clienți/parteneri folosind astfel de adrese?!

Hai să presupunem că le place interfața GMail (ce-i drept, și mie îmi place, pentru că este foarte rapidă și bine aranjată, dincolo de orice cotcodăceli scoteau unii, de fiecare dată când Google a schimbat designul) și că nu se pot despărți de ea. Perfect! Nici nu trebuie! Google oferă un serviciu BUSINESS, cu interfața cu care te-ai obișnuit deja: GMail! Pentru că sigur îți permiți 5$/user/lună, iată ce primești în schimb, de la Google citare:

Google Apps for Business includes:

 • Business email addresses (name@yourcompany.com)
 • Video and voice calls
 • Integrated online calendars
 • 30GB of online storage for file syncing and sharing
 • Online text documents, spreadsheets and slides
 • Easy to create project sites
 • Security and admin controls
 • 24/7 phone and email support

În plus, dacă plătești pe un an întreg, ai reducere, deci te costă doar 50$/user/an.

Evident că asta se aplică și pentru bloggerii autohtoni, cărora nu le mai ajung kilobiții de Internet pentru articolele în care-și laudă profitul și proiectele online, dar care, bineînțeles, trag de GMail-ul gratis. Mulți fac asta pentru că habar nu au cum să-și configureze serviciul, alții pentru că nu-i interesează (și sunt destui care le dau apă la moară), alții pentru că nici nu au auzit de serviciul ăsta.

11 comentarii la „Domeniu propriu, e-mail la vecini

 1. Catalin Răspunde

  Eu unu, am servere, email-uri, domenii proprii etc.. de mult prea multi ani, totusi de asemenea de atatia ani am si mail prin Google Apps, evident pe domeniul propriu. Si niciodata nu mi-a placut de „defilez” cu imaginea altuia.. ci cu propria mea imagine.

 2. BogDan Răspunde

  @Emil – Ca să fie mă, ca să fie 🙂

  @Șerban – Ai perfectă dreptate. Am 120 și ceva de canale TV și mă uit pe maximum patru. Desigur, Antena NU este printre ele, dar am stat doar pe ea la condamnarea lui Voiculescu. A fost prea fun și nu regret alegerea :))

 3. BogDan Răspunde

  Trebuie să zic, eu sunt și mai și: am de vreo 2 ani Google Business, cu adresa legată de blog, dar să-mi dau palme dacă am folosit-o vreodată :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.