Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Zilele trecute am avut de configurat o rețea pentru un prieten. Principalele dispozitive din rețeaua respectivă erau niște calculatoare, câteva routere wireless (ce trebuiau configurate ca WLAN bridge) și un DVR (Digital Video Recorder).

Așa cum era de așteptat, DVRul era fabricat în China. Bineînțeles că software-ul era în întregime chinezesc iar pentru accesarea interfeței web și a imaginilor de la camere puteam folosi doar Internet Explorer. Mai mult de atât, eram condiționat de un control ActiveX ce (evident!) funcționează doar pe browserul de la Microsoft. Nu ar fi fost asta problema dacă ActiveX-ul s-ar fi comportat frumos și ar fi funcționat pe un Windows 7 64bit cu Internet Explorer 9. Dar nu! A preferat să facă pe fițosul așa că am fost nevoit să caut alternative…

Soluția pe care v-o prezint astăzi mi s-a părut cea mai potrivită soluție pentru virtualizare, mai ales datorită faptului că rulează orice aplicație veche sau nesuportată de către sistemul de operare și/sau Microsoft, de exemplu Internet Explorer 6 pe Windows 7.

Bineînțeles că nu doar ăsta este scopul principal al aplicației de la Spoon.net . Odată ce ți-ai creat un cont pe site-ul lor, ai la dispoziție o listă întreagă de aplicații, în multiple versiuni – toate la distanță de doar un clic! Ce-i drept, nu am găsit aici aplicații ce necesită licență cumpărată pentru a funcționa, dar am găsit promisiunea că în Ediția PRO poți adăuga orice aplicații – cumpărate sau gratuite.

Ediția gratuită a acestui minunat software îți pune la dispoziție un spațiu de 100 MB pentru stocarea fișierelor, documentelor și setărilor.

Deși la un preț ce ar putea strâmba multe nasuri, Ediția PRO oferă 100 GB spațiu de stocare, ore nelimitate de lucru în VM, folosirea partajată a VM, instalarea și personalizarea aplicațiilor în VM Spoon.net și colectarea și virtualizarea aplicațiilor de pe desktop.

Spoon Server este ediția creată pentru utilizare Enterprise sau în Educație, folosind aceeași tehonologie pe care Spoon.net o pune la dispoziție. Prețurile sunt de aproximativ 10-12 ori mai mari ca în cazul ediției PRO, dar beneficiază de o multitudine de alte facilități. Din ceea ce spun chiar ei, companii precum KPMG, BOSCH, BOEING, Seagate, Marriott, Bank of America etc. folosesc acest software.

Pentru a folosi Spoon ai nevoie de instalarea unui plug-in ce funcționează cu orice „browser important” (așa cum spun ei). După instalarea lui, pe bara de start, în System Tray îți va apărea iconița Spoon.

Din păcate, Spoon nu funcționează (deocamdată) pe Linux și MacOS, dar ei promit solemn că lucrează, în prezent, la aceste versiuni pe care le vor lansa în cel mai scurt timp posibil.

De ce ai folosi Spoon?

– Gândește-te că ai un site pe care tocmai l-ai pus online. Înainte de toate, ai vrea să te asiguri că este vizibil pentru toată lumea, indiferent de browserul folosit.

– Nu ai drepturi de administrare pe sistemul la care butonezi de zor, dar ai neapărat nevoie de o anume aplicație pe care să o poți rula fără limitări impuse de politica de securitate aplicată pe sistemul tău.

– La fel ca mine, ai nevoie de o variantă mai veche de browser pentru a putea folosi funcții incompatibile cu versiunea curentă sau indisponibile în aceasta.

– Nu vrei ca spațiul alocat acestor aplicații să fie ocupat pe calculatorul tău conectat în permanență la Internet.

– Economie de timp! Cât timp pierzi pentru a instala zeci de aplicații?

– Indiferent unde te-ai afla, aplicațiile merg împreună cu tine și pot fi deschise oricând ai o conexiune la internet și un calculator.

Motive sunt multe, soluția este Spoon!

Eu am rămas plăcut surprins să observ că blogul este vizibil în Firefox 2.0 și chiar identic ca aspect cu ce văd eu în Firefox 8.0.1. Deși are câteva erori nevalidate de W3C din cauza unor widgeturi, blogul nu arată diferit, indiferent de versiunea de browser folosit.

Categoriile de aplicații disponibile în Spoon sunt numeroase, câteva din aceste le voi enumera aici: redare și conversie audio/video, aplicații Office, arhivare, securitate, socializare, browsere internet sau chiar jocuri!dd

Câteva din cele mai cunoscute aplicații, disponibile în cloud la Spoon sunt: TweetDeck, Skype, VLC Media Player, Adobe Reader, WinAmp, GOMPlayer, 7Zip, WinRAR, Skype, Notepad++.