Evaziune fiscală, cu voia statului

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Circul cu metroul destul de des. În fiecare zi lucrătoare, mai exact.

Aflu zilele trecute că (din nou) s-au scumpit cartelele de călătorie. Nimic neobişnuit pentru România, total nejustificat pentru o ţară europeană, civilizată.

Însă ce au adus nou de au fost nevoiţi să mărească preţurile? Nimic. Îşi justifică asta prin creşterea preţurilor la combustibil, curent electric etc. Mie – călătorului şi clientului lor, în acelaşi timp – nu-mi oferă deloc servicii noi. Ba, dimpotrivă! Am aceleaşi garnituri de metrou pline de graffiti, aceleaşi angajate cu pată veşnic pusă şi aceleaşi magistrale în construcţie permanentă, fără o finalizare bine definită.

Merg la staţia de metrou Eroii Revoluţiei şi cumpăr, cu noul preţ de 15 lei, o cartelă de 10 călătorii. În mod normal (?) cer bon fiscal. Şi şoc!

„Nu avem noi, aici, bon fiscal. La Centrul Comercial, la Eroilor. Aici nu. Nu, nu!” îmi spune angajata Metrorex SA, angajată cu contract de muncă, cu taxe plătite la stat şi toate formele legale. Probabil.

La Gara de Nord – aceeaşi frază: „la Centrul Comercial de la Eroilor.”

O întreb dacă ştie că, legal, e obligată să-mi dea bon fiscal şi îmi spune că „legal este la Eroilor. Aici – nu!”.

Contactând telefonic Metrorex SA am dat peste o angajată (probabil centralistă) căreia i se părea absolut normal să nu primesc bon fiscal din moment ce pe cartelă scrie Metrorex. În plus, „conform ordinelor pe care le primim şi noi, bonul fiscal îl luaţi de la centrul de la Eroilor”.

Păi, da!

Mi se pare absolut normal să cumpăr un produs de aici şi să ridic chitanţa de la 10km distanţă.

Sau nu.

Însă cine se sesizează? Miliţia în niciun caz. Statul? Ăsta abia îşi poartă SIEşi de grijă… Ce pretenţii să mai ai?

UPDATE: Cireaşa de pe tort este tocmai cartela pe care am cumpărat-o azi!

Preţ: 10,00 LEI.

Preţ scris cu pixul: 15 LEI.

 

16 comentarii la „Evaziune fiscală, cu voia statului

 1. george Răspunde

  Salutare

  Pana la urma METROREX va elibera si bon fiscal ? Daca nu de ce ? sunt foarte curios, vreau sa particip la loteria fiscala cu bonul obtinut de la METROREX .

  Multumesc,
  George Sand

 2. Sergiu Răspunde

  Salut Șerban,

  Mai ai cumva cartela din imagine?…din intamplare ? :)…cea cu stampila.
  Eu sunt din Brasov si le colectionez si nu o am. Daca o mai ai iti ofer 10 lei pe ea…ramburs ..si platesc si posta.

  Multumesc mult
  Sergiu

 3. Larry Răspunde

  Oare toti cei aproximativ 500.000 calatori zilnici isi deconteaza abonamentul?! Atentie, abonamentul, nu calatoriile numarate, mie-mi rade’n nas daca decontez 2 calatorii RTAB/MTX!
  Hai sa punem bete’n roate la ceva ce inca merge bine’n tara asta…

  • Șerban Autor articolRăspunde

   Dacă circuli fără bilet/abonament eşti amendat. De ce? Pentru că nu e legal. Dacă ei pretind legalitate, sunt foarte sigur că am dreptul să pretind acelaşi lucru şi din partea lor. Unde nu ai înţeles?

   • cireasa Răspunde

    nici in europa nu se dau bonuri fiscale la cartele de calatorie. cu toate astea, sunt acceptate la decont/deduceri/etc fara probleme.
    dar nah, daca stateai la coada 2 ore pentru ca fiecare calator primeste bon fiscal (schimbat role la 5-10 minute probabil) aveam un articol in care se explica cat de idioti sunt aia de la metrorex pt ca dau bon fiscal.

    • Șerban Autor articolRăspunde

     La cartela de metrou, fără bon fiscal, nu se poate deduce TVA.
     Nu cred că ai sta foarte mult la coadă, având în vedere că bonurile fiscale se scot în maxim 2 secunde iar coadă la cartele nu am mai văzut de ceva timp. De exemplu, la RATB este mult mai simplu: dai banul, îţi încarcă cardul, îţi dă bonul şi gata! Totul în câteva secunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.