La facultate, fără bacalaureat

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

copiii noștriÎn urmă cu câteva zile, mai exact pe 9 septembrie 2014, în Monitorul Oficial a fost publicată legea ce permite elevilor care nu au susținut sau promovat examenul de Bacalaureat să se înscrie într-o instituție de învățământ superior.

Au apărut diverse articole și discuții pe această temă, toate împotriva acestei decizii. Pe de o parte, presa critică legea și faptul că nu este suficient de clară și detaliată iar pe de altă parte, universitățile sunt foarte revoltate în legătură cu elevii fără BAC, ce vor să le treacă pragul. Pe scurt, eu sunt de acord cu legea și vă explic imediat și de ce…

Luăm un caz ipotetic și spunem că Gigel a terminat 12 clase și nu a promovat examenul final, din orice motiv: fie nu a fost pasionat de matematică și a picat tocmai la materia asta, fie nu s-a prezentat deloc la examene, fie a luat 2 pe linie. Într-o oarecare măsură nu contează motivul, ideea e că îl avem pe Gigel fără BAC luat. Și iată cum văd eu că ar trebui pusă în aplicare această lege…

Gigel vrea să profite de legea asta și să nu rămână golan pe străzi, căpșunar extranjero, mezzano prin țări înrudite sau traficant de das auto, dar furată. Se gândește că nu vrea să ajungă ziarist la tabloid, animator în emisiuni de scandal, fan Antene sau dansator în cluburile de noapte din Centrul Istoric. Prin urmare, se înscrie în învățământul postliceal, unde învață lucruri noi și începe să le priceapă pe cele vechi, care i-au pus bețe-n roate atunci când n-a luat BAC-ul.

În anii care urmează, Gigel dă BAC-ul și poate îl ia, poate nu. Dacă nu-l ia, își continuă studiile postliceale (gratuite în primul an) până când ia BAC-ul. Dacă îl ia după ce și-a terminat studiile, atunci statul îi oferă posibilitatea să se mute la învățământ superior direct în anul 2, dar la aceeași specialitate. De exemplu, dacă s-a înscris la postliceală de zootehnie, atunci va trece direct în anul 2, la Facultatea de Zootehnie.

Dacă Gigel ia BAC-ul până termină postliceala, atunci i se pot echivala materiile, studiate până atunci, cu materiile din anul I al facultății la care vrea să se înscrie, astfel încât să fie scutit de anumite examene și/sau seminarii, cursuri etc.

În felul ăsta există șansa ca tot mai mulți tineri să rămână în școală cel puțin 3 ani după terminarea liceului. Există șansa ca acei tineri să devină mai deștepți, mai culți și cu mai mult bun simț. Există șansa ca acești tineri să nu plece din țară, în speranța unui loc de muncă bine plătit în afara ei, ci să beneficieze de acesta chiar în țara lor. A noastră, a tuturor, de fapt. Există șansa scăderii numărului infracțiunilor comise de cetățeni români în afara granițelor țării și chiar în interiorul acestora. Există șansa ca societatea să aibă membri tineri cu gândire proprie, nu manipulată de mass-media.

Există multe șanse, dar nu se pot materializa fără stimularea tinerilor și fără susținere venită de la stat, mass-media, colegi, prieteni, familie.

13 comentarii la „La facultate, fără bacalaureat

 1. Bogdan Răspunde

  Este o foarte mare prostie, din moment ce un elev nu reuseste sa promoveze un examen cu grad de dificultate mediu cum va reusi sa termine „niste studii superioare”.
  Sunt curios care o sa mai fie promovabilitatea la Bac anul viitor din moment ce nimeni nu mai are niciun interes sa ia bac-ul.

 2. Alexandru Răspunde

  La BAC deja e vremea de cules o parte din recoltă, iar direcția abordată după ’90 de analfabetizare a maselor cam diminuează efectele pe care le-ar putea avea școala postliceală, fie ea și bună. Ce zici tu nu sună rău, căci toți merităm o a doua-treia șansă, dar pare cam tardiv. Bine, nici BAC-ul nu mi se pare o chestie chiat inteligentă, că poate mi-e rău, poate mi-e trac, poate nu mi-a plăcut Nichita și nu am putut ori w/e, iar un singur examen să-mi dicteze existența. Plus că mulți profesori nu au nicio treabă cu pedagogia, dar hai să nu derivăm preaaa mult 🙂

 3. martinica Răspunde

  eu cred ca unul care nu s-a obosit sa ia bacul ( care mi se pare mult mai usor acum fata de cel pe care l-am dat eu la vremea mea ) cu atat mai putin se va sinchisi sa invete si sa se educe mai departe cu adevarat. eu zic ca este destul de probabil sa zica ” lasa ba ca merge asa” mai scapa el usor cumva, asa cum s-a intamplat si cu bacul.

  • Șerban Autor articolRăspunde

   Asta înseamnă că nu îi acordăm nici măcar o șansă ca să se cultive și să-l lăsăm să devină oricare dintre variantele despre care am scris în articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.