LINKSYS RV042 – recuperare după dezastru

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Ieri am avut o sarcină de dus la îndeplinit, sarcină ce presupunea reanimarea unui router dual-WAN Linksys RV042 (Cisco). Mai exact, proprietarul nu mai ținea minte parola de administrare iar butonul de reset nu funcționa.

În continuare voi destrăma niște legende care circulă între service și clienții săi, conform cărora în cazul de față routerul trebuie înlocuit, fiind defectat (și foarte posibil ieșit din garanție din cauza utilizării necorespunzătoare). „Defectat” este impropriu spus pentru că el funcționează perfect, își face treaba bine adică să mute pachetele de colo-colo, dar nu mai poate fi accesat de pe interfața web din cauza parolei uitate de administrator.

Buuuun! Mai întâi o luăam logic…

Ca orice alt echipament de acest tip, routerul Linksys RV042 are câteva componente ce se pot găsi în orice calculator: procesor, memorie RAM, BIOS, placă de rețea, port serial și un software care să le administreze.

Având în vedere că software-ul routerului poate fi actualizat (upgrade) de către utilizator, înseamnă că acesta este stocat într-o zonă ce poate fi scrisă și nu R/O. Ne mai rămâne doar să găsim porțiunea din această zonă unde este stocată parola de administrare.

Totuși, nu e atât de simplu pentru că stocarea informațiilor nu se face în mod asemănător PC-urilor – pe hard-disk. Nicidecum! Ea se face pe cipuri flash care au înlocuit EPROM-urile folosite cu vreo 10-15 ani în urmă.

Nu o să vă spun mură-n gură ce trebuie să faceți din simplul motiv că trebuie să mănâncă și gura mea ceva. Deci dacă aveți vreo problemă cu astfel de echipamente, nu ezitați să mă contactați!

În principiu, se ia routerul Linksys RV042 și se rescrie software-ul. NU ÎNCERCAȚI „SPARGEREA” PAROLEI FOLOSIND ATACURI BRUTE-FORCE/DICȚIONAR! Dacă parola nu este una simplă (de genul: „123456”, „admin”, „password” etc.) sau nu are mai puțin de 5-6 caractere alfanumerice, veți aștepta mult și bine! De cele mai multe ori, software-ul are protecție la autentificare, nepermițând mai mult de 2-3 autentificări pe minut.

Rescrierea software-ului se face astfel:

  1. se curăță stivele (activarea modului R/W al DRAM)
  2. se activează modul service
  3. se rescrie software-ul
  4. se restartează routerul
  5. se pornesc manual serviciile.

Întreaga operațiune poate dura o oră, dacă utilizatorul nu este experimentat sau dacă intervin probleme pe parcurs. Într-o situație normală, operațiunea durează maxim 15 minute.

Mai jos aveți placa de circuit a routerului Linksys RV042, cu evidențierea componentelor sale esențiale.

Puteți vedea cele 2 memorii tip RAM (128 MB fiecare), procesorul Intel (266 Mhz), cipul de rețea (Infineon ADM), portul serial (COM) și portul (posibil) JTAG pentru operațiuni diverse și care nu fac obiectul prezentului articol. 🙂

Vă doresc să folosiți acest router cu plăcere și să nu încercați așa ceva acasă pentru că riscați să afectați buna funcționare a componentelor, cele mai multe fiind de tip SMD deci greu de înlocuit fără aparatură specială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.