MNIR: PC. O istorie fascinantă

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Duminică, 31 mai 2015, am fost la Muzeul Național de Istorie a României, pentru a vizita expoziția temporară „PC. O istorie fascinantă”.

Sincer să fiu, m-am dus acolo cu mari așteptări și un și mai mare entuziasm. Odată ajuns la MNIR, mi-am dat seama despre ce urma să văd, imediat cum mi s-au cerut 7 lei, pentru biletul de intrare.

Am mers în partea stângă a holului muzeului, acolo unde, pe câteva zeci de metri pătrați, erau aranjate în vitrine câteva calculatoare vechi, printre care și 2 modele românești ce mi-au trecut prin mână: cel de la I.C.E. Felix – HC 2000 și cel de la Electronica – CIP-03. (Pe primul dintre acestea încă îl mai am, este funcțional și chiar este îmbunătățit: 128k memorie + sunet digital pe 3 canale, cu ajutorul cipului AY-3-8910.)

Expoziția în sine este ușor dezamăgitoare, pentru cineva care a prins, în timpul vieții, vreunul dintre calculatoarele expuse. Însă, dacă prezența unui abac mi s-a părut amuzantă, nu am putut să nu observ lipsa primului calculator ce a schimbat o întreagă generație: ZX Spectrum, calculatorul fabricat de britanicii de la Sinclair Research la începutul anilor ’80 și cel care a avut numeroase clone în toată lumea, printre care se află și cele românești, pe care le-am menționat mai sus.

Dacă, totuși, nu ați văzut cum arată un Commodore 64, un Amstrad CPC sau chiar un HC 2000, mergeți să vizitați expoziția. Chiar dacă prețul biletului este jenant de mic, având în vedere mini-expoziția pe care o veți vedea, nu veți regreta că ați dat banii.

Expoziția este deschisă până pe 21 iunie 2015 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10 – 18. Mai multe detalii găsiți pe site-ul MNIR, în acest articol.

3 / 5 stars     

Un comentariu la „MNIR: PC. O istorie fascinantă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.