Poți muri liniștit. Nimeni nu te bagă-n seamă

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

heartbleed-encryption-security-bugTreceam ieri prin Piața Unirii, venind dinspre parc către magazinul Unirea. În timp ce mă apropiam de prima trecere de pietoni, văd câteva persoane, strânse lângă panoul publicitar de pe refugiu.

Inițial am crezut că au ceva de comunicat statului și au stabilit ad-hoc o demonstrație. Apoi m-am gândit că stau la umbră. Traversând am observat care era, de fapt, întreaga scenă…

Pe refugiul dintre cele două treceri de pietoni văd un grup de vreo 4-5 persoane, strânși în cerc.

Pe jos, cu capul pe două sacoșe ecologie de la supermarket, stătea întins un domn de vreo 50 și un pic de ani, cu ochii închiși. După reacțiile celor care făcuseră cerc în jurul lui, mi-am dat seama că trăiește, pentru că-i tot repetau, pe un ton ridicat, „stai acolo, nu te mai mișca!”.

Ce e mai bine pentru un om care, probabil, a leșinat pe stradă și se află acum întins pe asfalt, decât să țipi la el autoritar? Vă spun eu: să stai cu telefonul la ureche, vorbind cu cine-știe-cine, să te uiți în jurul tău – doar-doar o lua cineva atitudine, pentru că tu nu ești în stare sau să te prefaci preocupat, doar pentru că îți place de doamna care ridică tonul fără motiv și nu știi cum să o abordezi.

Cam asta făcea grupul în formă de cerc, în timp ce bărbatul căzut pe asfalt abia respira.

Am sunat la 112 – apel de urgență și le-am raportat cazul. Mi s-a comunicat că o ambulanță SMURD este pe drum. Curios din fire, am întrebat dacă a mai raportat cineva. Răspunsul? „Nu”.

Acum trageți voi concluziile.

4 comentarii la „Poți muri liniștit. Nimeni nu te bagă-n seamă

 1. Emil Calinescu Răspunde

  Imi povestea un amic despre o cercetare legata de numarul de urgenta. Se pare ca exista niste oameni carora le e teama sa sune la 112. Mai tin minte doar 4 motive, dar cica erau mai multe:

  1. Le e teama ca politia sa aiba in baza de date numarul lor de telefon?!
  2. Nu vor sa raspunda intrebarilor celor de la dispecerat
  3. Au auzit de oameni care au fost acuzati ca au sunat aiurea la 112.
  4. Poate persoana in cauza nu vrea sa ajunga la spital. Au unele „persoane in varsta” tot felul de teorii: daca are oroare de spital, daca nu ar vrea sa ajunga acolo, daca a baut si ii va fi rusine sa afle doctorii ca a facut asta … Iar legat de asta, am trait personal o experienta de genul. Lesinase in parc un barbat mai in varsta (vreo 60 de ani). Cand am ajuns eu el incepuse sa vorbeasca. Tot spunea sa nu cheme salvarea, ca se simte bine. Instant a inceput o batrana: V-AM ZIS EU, MAMA, SA NU CHEMATI SALVAREA. DACA ATI FI CHEMAT-O NE INJURA OMUL ASTA CA AJUNGE LA SPITAL, DESI NU VREA …

  Pe langa asta, multi au impresia ca daca au ajuns dupa 2 minute la locul faptei cineva deja a sunat. Din acest motiv nu se mai simt responsabili.

  • Șerban Autor articolRăspunde

   Și asta nu cumva e o problemă în cultura și conștiința populară? Dacă aș fi fost eu în locul lui, nu cred că m-ar fi încântat ideea de a sta lat pe asfalt, fără să mă bage nimeni în seamă. Mai ales dacă eram și în stare de inconștiență…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.