Poti avea ceva scump pe nimic?

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

…de cele mai multe ori – nu!

Avem promotii in magazine… cumperi una si primesti 2 gratis. Dar tot nu ne raspunde la intrebare. Scutiri de taxe, 2-in-1, 3-in-1 si tot asa…

O prietena spune „da, daca furi”. Se poate si asa. Ba chiar e cel mai intalnit raspuns pentru intrebarea mea. Sunt multe chestii scumpe in lume… si la fel de multe cele ieftine sau de nimic care le pot cumpara pe primele.
In fiecare zi dam nimicuri pe chestii scumpe. Oferim hartii practic fara nicio valoare reala pe lucruri scumpe si/sau folositoare.

Putem fura. Nimeni nu ne opreste. Putem fura dintr-o geanta iar dintr-o geanta deschisa putem fura si mai usor apoi sa fim iertati, intelesi sau sa ni se ofere si mai mult.
Putem fura o privire, o vorba, un alint, o imbratisare, un sarut.

Aproape orice din lumea asta se poate cumpara. Putem cumpara mancare, bautura, masini, haine, case, blocuri, metale pretioase, petrol, locuri de munca, tacerea sau ochii oamenilor, ba chiar si increderea lor.

Primim in fiecare zi chestii scumpe pe nimic. Primim viata pe gratis, aerul pe care il respiram, familia si… cam atat. Prietenii se cumpara – cei cu ghilimele. Cei adevarati vin singuri.

Toate sunt adevarate. Unele chiar triste.

Dar de ce ne permitem sa putem cumpara prietenie cu vorbe ieftine? De ce ne permitem macar sa incercam asta?

Cum poate exista naivitatea in fata unor vorbe alterate, trecute printr-un… filtru?
Cand vrei sa captezi atentia cuiva – sau chiar admiratia – trebuie sa gandesti la fel ca acea persoana, sa o aprobi si sa ii dai de inteles ca ii intelegi punctele de vedere si ca esti total de acord cu ele.

Dar cum putem inghiti asemenea cacaturi? De ce suntem orbi in fata unor prefacatorii cand ar trebui sa avem filtrul propriu de judecata?

O fraza din cele multe de pe net spune ca daca ii zici cuiva ca pe cer sunt 400 de milioane de stele te crede dar cand ii spui ca o banca e proaspat vopsita, se aseaza pe ea!

De ce nu vedem vopseaua proaspata din vorbele ieftine si ne uitam in departare?

Naivitate… cuvantul care da chestia scumpa pe nimic. Cel care iti desfiinteaza moralitatea, principiile si modul de gandire. Cel care te reduce la zero.

Uitare… Uitam repede ce s-a intamplat ieri dar ne aducem aminte prin ce-am trecut cu ani in urma. Patam foarte usor cu cerneala pagini din viata pe care le aruncam la gunoi.

Indiferenta…

„Am invatat ca oricat mi-ar pasa mie
Altora s-ar putea sa nu le pase.”

De parvis grandis acervus erit
(trad. lib. ~ lucrurile marete vin in pachete mici)

UPDATE: Acest articol a fost furat de către Radio Lynx şi folosit în cadrul emisiunii „Pe muchia nopţii” şi pe blogul emisiunii (http://pe-muchia-noptii.radiolynx.ro/2009/02/22/poti-avea-ce-scump-pe-nimic/) fără permisiunea mea. Înregistrarea integrală a emisiunii poate fi ascultată aici.

Trecând peste faptul că nu au avut bunul simţ să precizeze sursa, când i-am contactat pentru a le reclama faptul că articolul este furat, nici măcar nu şi-au cerut scuze pentru ceea ce au făcut.

Un comentariu la „Poti avea ceva scump pe nimic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.