RCS-RDS și vitezele Gigabit

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

NetworkRCS-RDS anunță, cu mândrie, lansarea pe piață a abonamentului Fiberlink 1000, cu viteză de download de 1 Gbps.

Asta înseamnă o viteză de 10 ori mai mare ca a abonamentului „clasic” de 100 Mbps (39 lei) și de 20 de ori mai mare ca a abonamentului de 50 Mbps (29 lei).

În prezent, oferta RCS-RDS, pentru abonamentele pe cablu, este următoarea:

 • Digi Net Fiberlink 50: 50 Mbps download, 29 lei
 • Digi Net Fiberlink 100: 100 Mbps download, 39 lei
 • Digi Net Fiberlink 500: 500 Mbps download, 49 lei
 • Digi Net Fiberlink 1000: 1000 Mbps (1 Gbps) download, 59 lei.

Pe site-ul oficial, utilizatorii sunt atenționați că vor putea atinge viteza maximă de 1000 Mbps doar dacă au un calculator cu o configurație demnă de denumirea „OZN”:

RDS Gigabit

Deci, cu un procesor Intel i7 la 2,2 GHz (cu 4 nuclee), 4 GB RAM, HDD SSD și placă de rețea gigabit atingi viteza maximă, oferită de RCS-RDS.

Greșit! Ceea ce uită RCS-RDS să precizeze este că nu este absolut necesară o asemenea configurație și, mai ales, nu orice placă de rețea gigabit!

Dacă vă imaginați că veți atinge 1 Gbps cu placa de rețea de pe placa de bază sau cu orice placă de rețea pe care o cumpărați de la supermarket cu 39 de lei, vă înșelați! În cel mai fericit caz, veți atinge un maxim de 400 Mbps (ceea ce înseamnă 50 MBps viteză de descărcare).

În plus, viteza de 1 Gbps se referă doar la download, nu și la upload, acolo unde RCS-RDS a decis să o limiteze la 100 Mbps în rețeaua proprie (50 Mbps în cazul abonamentului Digi Net Fiberlink 50) și 30 Mbps în Internet.

Dacă cerințele de sistem de mai sus nu vă atrag (chiar și din cauza costurilor pentru un asemenea calculator), încercați prima dată cu o placă de rețea Intel PRO/1000 ce costă aproximativ 150 lei. Dacă atunci când veți atinge viteze din ce în ce mai mari în timpul descărcării veți simți că sistemul se îngreunează, e momentul să aveți în vedere un upgrade de sistem. Dacă nu, nu!

3 comentarii la „RCS-RDS și vitezele Gigabit

 1. euro Răspunde

  fratilor !
  am testat cu placa de retea inclusa in placile de baza ale umui laptop si ale unui desktop si am atins (cu desktop-ul bineinteles) viteza de 684mbs! cu i5, 8gb RAM si SSD (fara SSD ajungi „doar „pe la 300mbs)

 2. Cosmin Răspunde

  Daca in mare articolul este ok, spre final vorbesti in necunostinta de cauza.

  In primul rand placile de baza din zilele noastre vin cu placi de retea gigabit care au procesoare dedicate foarte puternice. Te asigur din experienta personala ca sunt mai mult decat capabile sa sustina trafic gigabit la 1 Gbps (nici vorba de limitarile pe care le pomenesti).

  In al doilea rand tu recomanzi o placa de retea ce foloseste interfata PCI. Majoritatea placilor de baza relativ noi nici macar nu mai asigura asa ceva, unde mai pui ca nu se gasesc atat de usor. Pentru versiunile de windows incepand cu 7 nu se mai ofera drivere, placa de retea functionand cu drivere generice de la microsoft.

  Succes in continuare!

  • Șerban Păun Răspunde

   Te rog să îmi dai un model de placă de bază despre care vorbești.
   Cât despre plăcile de rețea Intel PRO/1000, ai putea să te documentezi mai bine și vei afla că PCIe (PCI Express) nu e tocmai PCI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.