Lăsați religia în școală!

Keep Calm și Zi „Amin”!
Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Pitici pe creierPentru că azi începe școala e bine să știm că elevii vor putea învăța despre zei și dumnezei, sfinți și alte lucruri asemănătoare, cel puțin o dată pe săptămână. Deși în urmă cu ceva timp eram adeptul scoaterii religiei din școli, acum m-am gândit mai bine și zic „lăsați religia în școală!”.

Da! Nu cred că e nevoie să scoatem ora de religie din școli. La ce folos? Domnul nostru Iisus Hristos ne învață de bine și despre nemurire, despre cum a murit și înviat după 3 zile. Și alte povești nemuritoare.

Acum să fim serioși, zic. Lăsați religia în școală, pentru că părinții au posibilitatea să ceară ca odrasla lor să nu frecventeze această oră! Dacă părinții își lasă copilul la această oră, atunci de ce să ne facem noi griji pentru copil? Poate că părinții respectivi asta vor pentru copilul lor: povești nemuritoare.

„Art. 18. – (2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina”.

Așa cum la recensământ chiar și ateii s-au declarat ortodocși, tot așa își vor lăsa și copiii să învețe religie în școală. Pentru că nu-i interesează. Și dacă pe ei nu, de ce pe noi să?

Să fie într-un ceas cu cuc.

5 comentarii la „Lăsați religia în școală!

 1. Emil Calinescu Răspunde

  Sa-ti explic unde e problema. Si de ce parintii, chiar si cei necredinciosi, opteaza pentru religie:

  1. In multe scoli religia este in mijlocul programului. Ce face elevul in acea ora? Se plimba pe strada? Se duce sa bea o bere la bar? Sau sta si asista la ora, pentru a fi, totusi, supravegheat? In ultimul caz efectul e acelasi, chiar daca el nu raspunde si nu primeste note.

  2. La religia in general se dau note mari. In general elevii au 10. Mediile conteaza pentru admiterea la liceul ori la facultate. Iti este util un obiect unde se da 10, nu?

  3. Nevoia de conformism este mare. Daca toti colegii fac un obiect, al tau copil va fi, din start, diferit. Nu se stie cat de bine este pentru el si pentru colectivul din care face parte sa fie, din start, diferit. „Cum il vor vedea colegii? Dar parintii colegilor? Dar alti profesori?”.

  In mod normal, la inceputul anului parintilor ar trebui sa li se puna in fata o lista cu optionale. Sa spuna: eu vreau istoria religiilor, altul sa vrea religie. Si sa se formeze grupe: 4 grupe de religie ortodoxa, o grupa de religie catolica, o grupa de istoria religiilor. Din pacate, ideea cu optionalele este greu de aplicat. Pur si simplu directorii nu vor sa amestece clasele, orarul devine greu de facut, profesorii se plang ca o grupa cu elevi de la mai multe clase este eterogena si este mai greu de stapanit.

  • Șerban Autor articolRăspunde

   1. În pauza respectivă elevul poate lua pauză de masă, chiar dacă asta înseamnă să consume cornul și laptele sau o masă caldă, acolo unde școala are și cantină.
   2. Nu cred că elevul care nu face religie ar trebui să își facă probleme referitor la medie, pentru că, dacă e un elev inteligent, ia note mari la restul materiilor. Dacă nu, trage de religie, poate-poate îl ajută dumnezeu să treacă clasa.
   3. Mentalitatea de turmă a omorât poporul ăsta. Profesorii, dacă fac discriminări, pot fi reclamați și concediați sau chiar trimiși în judecată.

   Materiile opționale erau trecute, inițial, în lege, dar Banca Religiilor a cerut eliminarea acelui paragraf. Amin.

 2. Irina Bărăgoi Răspunde

  Singurul duh de care ar trebui să știe copiii ar trebui să fie cel albastru, din lampa lui Aladin. Să fie într-un ceas cu porumbel alb, cu ramură de măslin în cioc! #amin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.