Restul primit la cumpărături

$ / €
Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

EuroAm tot auzit diverse persoane discutând despre problema cu restul primit la cumpărături, în special în magazinele de cartier. Probabil că și vouă vi s-a întâmplat să primiți, în loc de rest, o gumă de mestecat, o cutie de chibrituri, o Eugenie sau orice alt produs.

Pentru că ai noștri conducători nu dau doar legi imbecile, s-au gândit ei, în urmă cu mulți ani, și au dat o lege, surprinzător, utilă!

Astfel că ordonanța de guvern numărul 99/2000 (actualizată în 2008) interzice astfel de practici. Articolul care ne interesează este următorul:

Art. 511. – Este interzisă plata restului către consumator sub orice altă formă decât acordarea acestuia în numerar.

(OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață)

Cred că înainte ca articolul să fie actualizat am trecut printr-o astfel de „experiență”. Magazinul non-stop de cartier (ăla în care vânzătorii sunt mereu ursuzi și unde te duci doar pentru că găsești ce ai nevoie și mai ales pentru că e deschis non-stop) avea o politică internă, cred, de a nu da rest mai mic de 3 lei în numerar, ci în gume, caramele, biscuiți și altele. Pentru că mereu primeam niște semi-gume/semi-caramele pe post de rest, am decis să le strâng exact așa cum le-am primit, sigilate!

După ce am strâns 10 astfel de semi-gume/semi-caramele am decis că e momentul să le răscumpăr. Prin urmare, le-am luat, am mers cu ele la magazin și am cerut un pachet de țigări. Evident că privirea vânzătorului a fost ceva de genul „ce căcat??!!?!”. I-am explicat că nu îmi plac așa că m-am decis să le returnez și dacă are vreo problemă cu asta, atunci trebuia să se gândească mai bine când m-am dus să schimb vreo 60 de lei (monede de 50, 10, 5 bani și 1 ban)  în hârtii și să nu mă refuze din motivul: „ce să fac eu cu ăștia?”.

S-a uitat la gume, s-a uitat la sertarul cu bani, s-a mai uitat o dată la gume și o dată la mine, a luat gumele, le-a pus la locul lor din borcanul de plastic și mi-a dat pachetul de țigări. 1-0 pentru mine.

Important nu este că am reușit să-l conving, ci că, de atunci, nu mai primesc rest în produse! Ba chiar mă mai roagă uneori să le mai aduc mărunt pe care să mi-l schimbe în hârtii.

Știu, o să spuneți că ați mai auzit povești de genul ăsta prin alte părți, dar mie chiar mi s-a întâmplat! Și da, nici asta nu o să credeți, probabil. Dar important este să rețineți că vânzătorul își permite (din ce în ce mai) multe în relația cu cumpărătorul, atâta timp cât cumpărătorul îi tolerează activitățile mai mult sau mai puțin ilegale.

Caveat emptor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.