Români care ne fac cinste: Marius Iana

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

linie-tricolor

România are, în prezent, cu aproximativ 5 milioane de locuitori mai puțin, față de cât avea în 1989. Numărul de locuitori ai țării noastre este, de atunci, în continuă scădere.

Fie că sunt plecați imediat după evenimentele din decembrie 1989, fie că au plecat mai târziu, se pare că nu se mai întorc. Plecați pentru a-și găsi un loc de muncă bine plătit, românii trimit în țară, anual, aproximativ 3,4 miliarde de dolari, cei mai mulți bani venind din Italia, Germania și Spania. Dincolo de aceștia sunt românii care au ales să își continuie viața aici, pe plaiurile mioritice.

Astăzi, de Ziua Tricolorului („Ziua Drapelului Național”), am ales să scriu despre România, români și dragostea acestora față de țara unde s-au născut și locuiesc. Așa am ajuns să cunosc un om deosebit, cu o pasiune sinceră și demnă de luat ca exemplu de atitudine și caracter de către toți românii, de aici și de peste granițe.

Marius Iana este un tânăr de 26 de ani, din Alexandria, cu o pasiune și o iubire sinceră față de România. L-am întâlnit în București, la un joc de evadare. Am aflat despre pasiunile lui, printre care și aceea de a străbate România în lung și-n lat, pentru a fotografia 52 de imagini, exact câte sunt în pachetul de cărți de joc pe care și l-a cumpărat dintr-un magazin de suveniruri. Fiecare carte din pachet prezintă câte o imagine cu o atracție turistică a țării noastre, iar Marius le-a vizitat aproape pe toate și a ales să promoveze astfel România, cu locuri frumoase ce merită văzute, nu doar de către turiștii străini, ci și de către români!

marius-iana-carti-poze-romania  marius-iana-carti-poze-romania-nevizitate

marius-iana-carti-poze-romania-caru-cu-bereDintre toate locurile pe care le-a fotografiat lângă cartea reprezentativă, Marius are un singur loc care nu îi place: felinarul de la Caru’ cu Bere din București, acoperit astăzi de o copertină urâtă. Se arată dezamăgit de „transformare” și spune că ar fi vrut să prindă același unghi ca în imagine, însă copertina l-a împiedicat și nu a putut surprinde ideea imaginii de pe cartea de joc.

marius-iana-felinar-caru-cu-bere

România nu este singura pasiune pe care o are. Lui Marius îi place pâinea la țest, ascultă muzica celor de la Subcarpați  și poartă, în permanență, o brățară tricoloră. Marius are și o pagină de Facebook, unde pune bazele unei idei la fel de interesante: Donează haine – un proiect ce are ca scop punerea la dispoziție a unui spațiu virtual, unde cei care au haine pe care nu le folosesc să le poată da mai departe celor care au nevoie de ele.

„Joi seara am fost la Piața Sudului și am dat peste o doamnă foarte în vârstă, care vindea roșii. Urmărindu-i mișcările lente, când lua roșiile de pe tarabă și le punea în pungă, parcă o vedeam pe bunica mea. Bunica mea are 76 de ani și în momentul ăla parcă o vedeam pe ea, cum lua roșiile  din coș și le dădea nepoților ei. Am cumpărat 3 kilograme și i-am lăsat și bani în plus.”

linie-tricolor

Despre Marius Iana puteți afla mai multe detalii chiar de la el, urmărind acest interviu:

Interviul a fost realizat pe 23 iunie 2015. Sunetul nu este de cea mai bună calitate (scuze pentru asta!), dar sper ca mesajul să fi ajuns la voi și să îl dați mai departe.

Pe Marius Iana îl găsiți pe Facebook, tot acolo unde veți găsi și întregul album cu pozele din pachetul cu cărți de joc. Proiectul lui Marius – Donează haine – poate fi găsit dând clic aici.

linie-tricolor

Mulțumesc Truescape pentru că au făcut posibil acest interviu și, nu în ultimul rând, lui Marius, pentru amabilitate și tuturor celor care, citind acest articol și urmărind interviul cu el, simt că iubesc românește!

2 Comments

  1. lucretiu

    Chiar nu inteleg cu ce ne face cinste individul asta . Mai degraba ne face de rusine din cate am auzit…

    • Șerban

      Aici nu vorbim din auzite, ci cu argumente. Articolul, cred eu, este argumentat. Pentru comentariul tău ce scuză ai?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2020 Din PTM în .ro

Theme by Anders NorenUp ↑

%d blogeri au apreciat: