Țara tuturor creditaților

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Nu te grăbi să dai banii pe prostii!Pornesc de la o recentă discuție despre închiderea sucursalei unei bănci, discuție care m-a făcut să caut pe Google despre „fenomen“. Pentru că este un lucru ce îmi încântă ochii, atunci când citesc că mai multe bănci au fost nevoite să își închidă sucursalele pentru a-și reduce cheltuielile.

Logic că a fost nevoie să reducă personalul, deci să crească procentul șomerilor. Dar, dincolo de aproape mitul locului de muncă stabil și bine plătit dintr-o bancă, poate că asta înseamnă o viață nouă pentru foștii angajați. Sau nu, pentru că, lucrând într-o bancă, nu ai prea multe alternative, după ce ești concediat restructurat și cauți o altă bancă. Altă bancă ale cărei zile sunt numărate. De ce? Pentru că numărul datornicilor este în continuă creștere, într-o țară a cărei populație nu a învățat, în mai bine de 20 de ani, că nu trebuie să poftești la icre negre, dacă abia îți permiți parizer.

Dar românul are bani, el știe că un bun cumpărat este un bun cu care îți faci invidioși toți vecinii de bloc. Atunci când ieși pe ușa garsonierei din Prelungirea Ghencea, fluturând în mână cheile ultimului model Dacia, statutul tău social câștigă puncte experiență și trece la următorul nivel de respect din partea vecinilor.

Pentru a fi în trend, trebuie și este chiar imperativ necesar să te vaiți de trafic. Edilii de sector sunt niște incompetenți! Și nu din cauză că nu-ți ridică gunoiul din fața casei sau că nu-ți asfaltează locul de parcare și drumul până la birou. Și nici din cauză că nu rezolvă problema câinilor vagabonzi, pseudo-sterilizați. Ci din cauză că nu rezolvă problema parcărilor, a traficului infernal și a semafoarelor sincronizate. Este inadmisibil să nu poți ajunge la birou cu mașina personală. Tu și ceilalți 2 membri ai familiei tale, fiecare în mașina proprietate personală.

Ți-ai cumpărat mașină, profitând de oferta avantajoasă a unei bănci pentru creditul auto. Ai girat și cu pachetul de gumă pe care-l ai în buzunar și ai devenit posesor de autoturism, cu acte în regulă. Te-ai gândit că găsești tu un loc de parcare, chiar dacă A.D.P.-ul de sector îți spune că nu sunt locuri disponibile. De parcări plătite nu ai bani, nu vrei tu să dai 200 de lei pe lună și nici nu vrei să mergi pe jos 5 minute până la parcarea subterană. De-aia ți-ai luat mașină: ca să ieși din scara blocului și să pui piciorul pe pedale!

Apoi vine data scadentă, atunci când trebuie să achiți ce ai cumpărat. Primele câteva rate merg ușor, ba chiar te-ai bucurat că banca ți-a oferit câteva luni în care nu plătești nimic! Și apoi sucursala în care lucrezi a fost nevoită să se închidă, din cauza datornicilor și a clauzelor abuzive pe care aceștia nu le-au citit și le-au aprobat orbește, semnând pe fiecare pagină a contractului gros cât o carte de citit în metrou.

Dacă te afli în rolul de om cu bani la bancă, sună-ți prietenii și spune-le să-și sune prietenii și să le spună că cel mai bun lucru pe care-l pot face pentru ei este să-și retragă banii. Alegeți ultima săptămână a lunii pentru a-i retrage. Dacă aveți conturi deschise la aceeași bancă, atunci ați dat lovitura! Ați închis o bancă. Sună-ți prietenii de la cealaltă bancă și spune-le același lucru. Și uite-așa, una câte una se vor închide. Și poate că atunci nu vă veți mai plânge de trafic. Merită încercat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.