Categorie: Cutia milei (page 1 of 3)

Livrare gratuită pentru card Revolut

În anumite perioade ale anului sau pentru anumiți utilizatori, Revolut oferă posibilitatea de a primi gratuit cardul, fără să fie nevoie să plătești livrarea (aproximativ 28 de lei).

Pentru a comanda și a primi gratuit cardul Revolut acasă, tot ce trebuie să faci este să îți creezi un cont Revolut, să activezi contul (cu cele 2 metode de verificare – adică o să fie nevoie să îți faci o poză și să fotografiezi actul de identitate, pentru ca Revolut să se asigure că ești o persoană reală și nu un robot) și să alimentezi cu minim 50 de lei (alimentarea se poate face cu un alt card pe care îl deții; tranzacția va apărea ca o plată la POS, adică exact așa cum plătești în magazin pentru cumpărături).

Totuși, dacă nu ai auzit de Revolut, poți să afli mai multe informații direct de pe site-ul oficial.

Din provincie la Capitală


Conform datelor oficiale, furnizate pentru www.ptm.ro, de către Direcția de Evidența Persoanelor,

(…) la data de 31 octombrie 2015, în evidența activă din Registrul Național de Evidență a Persoanelor figurează 43.198 persoane care au domiciliul în alte județe și și-au stabilit reședința pe raza teritorială a municipiului București.

Toate aceste persoane locuiesc în București pe baza vizei de flotant.

Extras din OUG 97/2005 republicată 2011:

Art. 32 alin. (2) lit a)
persoana care locuiește la o altă adresă decât cea de domiciliu, în interesul serviciului sau în scop turistic;

Art. 36
Persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a), are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul.

Art. 39
(1) Persoanele care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil la noua locuință în termen de 15 zile de la mutare.

Art. 43
Constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
b) nerespectarea dispozițiilor art. 15 alin. (1), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2) și (3), art. 39 și 40, cu amendă de la 40 lei la 80 lei;
c) nerespectarea dispozițiilor art. 25 și 36, cu amendă de la 75 lei la 150 lei.

Art. 44
Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 43 și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoane împuternicite din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor și de către polițiști.

 Iaca, duamnă Firea, de unde mai puteți face rost de niște bani pentru tramvaiul suspendat.

ANCOM 158/2015 și traficul nelimitat de date


ancom_siglaReferitor la: decizia ANCOM nr. 158/2015
​Cap V, art. 19, pct. II

j) în plus faţă de informaţiile menţionate mai sus, pentru internetul mobil sau pentru cazurile în care traficul este limitat se vor preciza şi: 1. data şi ora începerii fiecărei sesiuni de date, volumul de trafic consumat/sesiune, tariful total aplicat pentru sesiune/grup de sesiuni în funcție de unitatea de tarifare; 2. numărul de ore/volumul de trafic inclus în abonament (limita de trafic), precum şi traficul suplimentar generat prin depăşirea numărului de ore/volumului de trafic inclus în abonament, diferenţiat în funcţie de perioada din zi/săptămână în care se realizează accesul la internet, dacă este cazul; 3. unitatea minimă de contorizare a traficului, precum şi modalitatea de rotunjire a unei sesiuni, dacă este cazul; 4. tariful aplicabil pe unitatea minimă utilizată pentru contorizarea traficului.

În situația în care operatorul oferă acces la internet, cu trafic nelimitat, dar limitare de viteză, după depășirea unui anumit prag, punctul menționat mai sus poate fi interpretat astfel încât exonerează operatorul de la obligația transmiterii informațiilor detaliate cu privire la traficul de Internet, ceea ce poate duce la abuzuri sau raportări greșite, în favoarea operatorului, cu privire la traficul consumat de către utilizator. Utilizatorul final nu se poate informa corect cu privire la traficul consumat, în eventualitatea în care suspectează operatorul de un abuz (de ex. o raportare greșită a traficului, astfel încât să poată micșora viteza de acces la Internet, fără motiv legal).
Părerea Telekom România este următoarea:
telekom_ancom_trafic_nelimitat
ACTUALIZARE 10 decembrie: Părerea ANCOM este următoarea:

Ca urmare a adresei Dvs., prin care ne solicitați punctul de vedere cu privire la informațiile ce trebuie incluse în facturile detaliate aferente serviciului de acces la internet mobil furnizat de Telekom Romania Mobile Communications S.A. (Telekom Mobile), vă comunicăm următoarele:

Informațiile minime pe care trebuie să le cuprindă facturile detaliate sunt stabilite prin prevederile art.19 din Decizia Președintelui ANCOM nr. 158/2015 privind obligaţiile de informare a utilizatorilor finali. Pentru internetul mobil sau pentru cazurile în care traficul este limitat, facturile detaliate trebuie să conțină un set de informații suplimentare, menționate și în adresa Dvs. Astfel, aceste prevederi se aplică și în cazurile în care planul tarifar presupune acordarea unei cantități de trafic ce poate fi utilizată la o anumită viteză de transfer, după depășirea căreia viteza de acces este redusă.


ANAF renovează localuri


antifraudă anaf telefonPentru cei care au deschis televizoarele mai târziu țin să precizez că, de când cu campania ANAF a loteriei bonurilor fiscale, mi-am pus în gând să câștig marele premiu de 1.000.000 lei. Într-adevăr este foarte probabil să nu se întâmple, dar nu imposibil.

Însă, dincolo de loterie și premiul atrăgător, cel mai interesant lucru este faptul că, pe lângă razia printre localurile ce nu dau bon fiscal ori nu-și plătesc birul către Stat, ANAF a pornit și o campanie de renovare a acestor localuri. Nu știu dacă cu sau fără voia patronilor, însă, cel puțin la prima vedere, așa se pare: odată cu amenda vine și un imbold nebun de a da o mână nouă de glet și lavabilă, de a mai curăța praful de pe mese sau de a schimba scrumierele. Cel puțin așa se vede în cele câteva localuri de prin Centrul Istoric sau de prin alte zone pe unde agenții ANAF au trecut și vitrinele s-au umplut de „REAMENAJARE” sau „LOCAL ÎN RENOVARE”. Să fie primit, ce să zic…

În schimb, deși sunt sigur că legea a fost publicată în limba română, pentru unii comercianți, deveniți proaspăt renovatori de local, nu a fost destul de clară obligativitatea existenței, în fereastră, anunțului ce explică motivul închiderii localului. Mai exact – „Activitate suspendată de Antifraudă – ANAF”, după caz continuat cu „pentru neemiterea bonurilor fiscale”.

Legea este cuprinzătoare ca șaorma cu de toate, însă la Dristor Kebab și Dristor Exchange (din București Mall), vitrinele sunt clari ca lacrima de după amendă.

anaf-dristor-kebab-vitan anaf-dristor-exchange-vitan

Și ăsta e doar un exemplu, pentru că, spre deosebire de alte orașe, în București se pare că unitățile închise de ANAF sunt păstrate secret, departe de ochii maselor. De exemplu, de mai bine de 1 an și jumătate aștept să aflu care sunt cele 7 localuri închise de ANAF în Centrul Istoric, în ciuda faptului că am primit numărul de înregistrare al sesizării 913107/2013 și a faptului că legea obligă Statul să răspundă în maximum 30 de zile.

N-am eu o curiozitate bolnavă de a ști exact dacă l-au închis pe Gigel sau pe Fănel, dar în Centrul Istoric ar fi interesant de aflat care e închis, zona nefiind una dintre cele mai mari plătitoare de taxe și impozite, dacă ar fi să mă iau doar după numărul de bonuri fiscale pe care (nu) le-am primit de-a lungul timpului.

În schimb, mulțumită Irinei, am aflat despre localul Pepper Lounge Cafe, de pe Bd. Decebal, ce poartă cu mândrie în vitrină următorul afiș:

anaf-pepper-decebal

Dacă aveți și voi poze cu astfel de localuri, vă rog să mă anunțați și le voi pune într-un articol dedicat acestui subiect. Până la următorul local închis vă urez să primiți bon fiscal și dacă nu, să-l cereți. Dacă tot nu, sunați un prieten.

Una peste alta, vin și zmeii de la Marea Neagră să facă, vezi doamne, protest la adresa acțiunilor ANAF, dându-se, de fapt, de gol și spunând că, vai!, ei nu vor deschide niciun local de 1 mai. Pagubă-n ciuperci! Adică tu știi bine că dai bon fiscal din an în paști, că vinzi benzen cu etichetă de whisky de lux sau că ai buda lipită de bucătăria unde mânușile sunt opționale atunci când se învârt micii pe plită, dar vrei să pozezi în sfântul Petru și hop-țop faci protest. Dacă mă gândesc doar la destinația de lux Vama Veche, unde nu doar că n-am primit bon fiscal nici măcar la farmacie, dar nici rest nu, în cazul ăsta, dragi patroni, stați închiși până o să vă roage ANAF să deschideți, ca să aibă cui da amenzi.

Nu, nu pierde nimeni din faptul că voi faceți profit, fără să plătiți taxe. Pentru că statul oricum nu câștigă de pe urma activităților invizibile, implicit nu pierde dacă nu deschideți. Și oricum… 1 mai e o zi nașpa – frig, apa rece, nisipul umed, cazare în hrubă la preț de 10 constelații și așa mai departe… Hai, lasă, că vine ea vara. Să vezi atunci ce vă arde la buzunar dacă nu dați bon fiscal! Pam-pam!

Sărac, dar greu de cap


pariuri-bani

Un studiu publicat de ScienceMag arată că persoanele sărace iau decizii neinspirate și, în general, sunt mai puțin eficiente în ceea ce fac. Sunt mai puțin atente la sănătatea lor, sunt mai lente, respectă mai puțin agenda zilnică sau întârzie la întâlniri, se dovedesc a fi părinți neglijenți și administratori slabi ai resurselor lor financiare.

Unele dintre problemele enumerate anterior sunt cauzate de lipsa unei educații (sau de un nivel minim de educație) rezultând într-o lipsă a capacității de a lua decizii ori de a înțelege, de exemplu, termenii unui contract. Persoanele sărace tind să ignore alte probleme, atunci când se confruntă cu o problemă financiară. Asemeni unui controlor de trafic aerian, care este pus în fața unei posibile coliziuni pe care trebuie să o evite și asupra căruia se concentrează în totalitate, ignorând, totuși, alte zboruri din acel moment.

Am ajuns la acest studiu încercând să înțeleg de ce, cel puțin în România, tot mai multe persoane sărace sau cu venituri cel mult modeste își pierd banii în casele de pariuri. Indiferent dacă banii sunt dați la „păcănele”, meciuri de fotbal, curse de mașini sau curse de câini (care sunt înregistrate, dacă nu știați), statul câștigă sume imense de bani din taxele pe jocuri de noroc, în detrimentul omului sărac, care devine și mai sărac.

Interesant, pentru mine, este cum fiecare dintre cei care pariază se simte sigur pe sine și poate să parieze (din nou, culmea!) că varianta lui este cea câștigătoare, ignorând faptul că nu deține controlul asupra jocului în sine, oricare ar fi el și din orice domeniu. Știu – de-aia se numește „joc de noroc”, însă de ce ai arunca banii (poate chiar singurii pe care îi mai ai) pentru o cauză deja pierdută? Studiul despre care am vorbit tocmai asta explică și poate că ar trebui să fie explicat, mai departe, celor dependenți de astfel de jocuri de noroc. Chiar dacă va fi nevoie să fie explicat de mai multe ori (pentru că, așa cum chiar studiul arată, persoanele sărace pricep mai greu), cred că ar fi o faptă bună, pentru care cel puțin un „mulțumesc” va veni, ca reacție la un buzunar mai plin.

Sursa: Studiul „Poverty Impedes Cognitive Function”, ScienceMag.org

« Older posts

© 2020 Din PTM în .ro

Theme by Anders NorenUp ↑