Să facem un protest anti-manele!

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Inițiativele astea cu protest împotriva manelelor mi se par foarte puerile. În plus de asta, sintagma „antimanele” nu mi se pare deloc realistă.

De ce nu „antilambada”, „antiprotv”, „antiromtelecom”, „antirid”, „antișoc”, „anti-goblenuri-cu-pisicuțe” și „anti-bibelouri”? De ce nu „anti-scuipat-pe-jos”, „anti-câinii-ce-se-cacă-pe-trotuar-și-stăpânii-lor-nu-strâng-după-ei”, „anti-moși-libidinoși-care-pun-mâna-pe-fundul-fetelor-în-tramvai”, „anti-criminali-care-scapă-nevinovați”, „anti-cretini-care-își-lasă-alarma-setată-pe-modul-sensibil-la-mașină”, „anti-puști-cordiți-care-conduc-cu-200-la-oră” sau „anti-politicieni-grobieni-care-votează-la-două-mâini”?

Nu produsul este de condamnat ci comportamentul nociv individual asociat produsului respectiv! Și chiar! Dacă ești anti, ce o să faci? Te dai cu fundul de pământ în semn de protest? Dacă vrei să dai un exemplu, poți să încerci ca tu să fii altfel decât cei împotriva cărora protestezi și asta nu neapărat ostentativ.

Sincer să fiu, manelele îmi provoacă aproape tot atâta greață cât R&B-ul contemporan. Cu ce e o manea mai rea decât – să zicem – tipicul „te iubesc / te doresc / simt că-nnebunesc” al agaricilor auto-intitulați „trupe” sau „formații” ce se perindă pe ecranele TV? Țăranii cu ghiuluri la mână și lanț de aur la gât mă deranjează vizual cam tot atât cât mă deranjează și panaramele de mall (cine zicea de „proasta de mall”, ca specie?). Alegeți: Guță sau Moga? 3 Sud Est sau Taraful din Clejani? Bamby sau Daniela Gyorfi? Andreea Bălan sau Minodora la Maxim? Fizz sau Vali Vijelie? Beyonce sau Britney Spears? Iliescu sau Vadim? Să fim serioși!

Alegeri imposibile, deși, dacă mă gândesc bine, dl. Adrian Copilul Minune (sau cum i-o mai zice acum) mi se pare cu mult mai mult bun simț în sinceritatea lui naivă – de a nu pretinde nici o clipa că este altceva decât ceea ce este – ca dl. Irinel Columbeanu care, „dragăăăăă, are bibliotecă în Rolls să mai citească pe drum, când merge muult”. De ce aș prefera unui manelist agramat ca dl. Vijelie, un intelectual rasat ca dl. Mutu care – „tu, îți jur” – citește Dostoievski?

Pe mine unul nu mă deranjează manelele. Nu mă deranjează nici pseudo-muzica-folclorică de căcat gen „Etno TV”. Nu mă deranjează nici un tip de muzică. Mă deranjează indivizii care dau muzica tare, în general. Mă deranjează invadarea spațiului meu intim.

Dacă asculți Mozart cu sonorul la maxim, mi se pare că ești la fel de grobian ca cel care ascultă Vali Vijelie cu sonorul la maxim. Nu ești cu nimic mai domn.

Nu faptul că îți pui „JAF” sau „SEX” pe numărul de la mașină mă deranjează sau faptul că ți-ai făcut tunning la Dacia 1300. Sau că ai CD-uri agățate de oglinda retrovizoare ca să derutezi radarul și 3 ursuleți atârnați de bord lângă carnețelul cu femei goale și icoana cu Iisus. Din partea mea, pune-ți ce vrei! Fiecare cu gusturile lui…

Mă deranjează când conduci ca un dobitoc, când îmi tai calea, când nu te asiguri și ești cât pe ce să mă lovești, când mă claxonezi ca tâmpitul (ce, crezi că dacă o să mă claxonezi tu, nu o să mai fac stânga?), mă deranjează când îți arunci pachetul de țigări pe geam, mă deranjează când tai coada la semafor pe linia de tramvai și apoi încerci să te bagi în rând, tăindu-mi calea sau când țoapa de lângă tine (altfel, îmbrăcată de la Dior) îmi arată degetul mijlociu după ce te-am făcut atent că trebuia să îmi dai prioritate de dreapta.

Nu mă deranjează atât de mult că e din ce în ce mai greu să găsești un locșor de camping sau picnic care să nu fie invadat de oameni. În definitiv, toți avem dreptul la un pic de iarbă verde. Mă deranjează că nesmțiții își lasă gunoaiele aruncate și strică natura ca un roi de lăcuste, că își scrijelesc numele pe copaci, că fac focul în pădure, că rup stalagmite din peșteri etc. Nesmțiții ăștia nu sunt toți „maneliști”. Sunt și oameni cu pretenții, „les nouveaux riches” cărora li se permite orice, băieței cu facultăți și scoli înalte dar cu creierele pustii, fetite premiante, vedete locale cu aere mondiale, etc.

Continuu să cred că lumea nu o poți schimba decât schimbându-te pe tine însuți. Cu toate astea, urlând singur în pustiu nu aduce tocmai o schimbare iar când haita nu te susține, tot ceea ce vei obține în urma urletului va fi o răgușeală soră cu moartea!

Și da! Protestez împotriva acestui articol, pe care îl consider inutil pentru majoritatea cititorilor. Din păcate, cei cărora le-ar fi util, nu citesc acest blog.

Articol revizuit și completat, preluat din „Să dăm Mozart la tot cartierul” de pe sictir.org

3 comentarii la „Să facem un protest anti-manele!

  1. SIlviu Răspunde

    Nu se ajunge prea departe cu un protest din asta online insa spunem tu mie ce auzi mai des? Manea la maxim sau Motzart la maxim? Cine dimineata in autobuz da drumu la muzica mai des? Ala care asculta manele sau ala care asculta muzica comerciala? Cine e libidinosul din autobuz care pune mana pe fundul fetelor? manelistul sau cei ce nu asculta manele? Cine sparge mai multe seminte in fata garii? De la cine ai sanse mai mari sa iti iei un pumn in gura daca iesi seara pe strada? De la manelist sau ala care asculta hip-hop? Si iti dau dreptate, atat timp cat continui sa fii tu insati si un exemplu pentru ceilalti asta ar fi cea mai buna campanie anti-manele.

  2. Adri Răspunde

    Cand am citit prima oara titlul eram pregatita sa te intreb: „La ce bun un protest anti-manele??”.
    Eu in general incerc sa-i evit pe cei care inacearca sa iasa in evidenta prin astfel de chestii. Daca el asculta manele treaba lui, am si eu cd-ul meu, mp3-ul meu si muzica mea la maxim, dar in casti, auzita doar de mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.