Sărac, dar greu de cap

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

pariuri-bani

Un studiu publicat de ScienceMag arată că persoanele sărace iau decizii neinspirate și, în general, sunt mai puțin eficiente în ceea ce fac. Sunt mai puțin atente la sănătatea lor, sunt mai lente, respectă mai puțin agenda zilnică sau întârzie la întâlniri, se dovedesc a fi părinți neglijenți și administratori slabi ai resurselor lor financiare.

Unele dintre problemele enumerate anterior sunt cauzate de lipsa unei educații (sau de un nivel minim de educație) rezultând într-o lipsă a capacității de a lua decizii ori de a înțelege, de exemplu, termenii unui contract. Persoanele sărace tind să ignore alte probleme, atunci când se confruntă cu o problemă financiară. Asemeni unui controlor de trafic aerian, care este pus în fața unei posibile coliziuni pe care trebuie să o evite și asupra căruia se concentrează în totalitate, ignorând, totuși, alte zboruri din acel moment.

Am ajuns la acest studiu încercând să înțeleg de ce, cel puțin în România, tot mai multe persoane sărace sau cu venituri cel mult modeste își pierd banii în casele de pariuri. Indiferent dacă banii sunt dați la „păcănele”, meciuri de fotbal, curse de mașini sau curse de câini (care sunt înregistrate, dacă nu știați), statul câștigă sume imense de bani din taxele pe jocuri de noroc, în detrimentul omului sărac, care devine și mai sărac.

Interesant, pentru mine, este cum fiecare dintre cei care pariază se simte sigur pe sine și poate să parieze (din nou, culmea!) că varianta lui este cea câștigătoare, ignorând faptul că nu deține controlul asupra jocului în sine, oricare ar fi el și din orice domeniu. Știu – de-aia se numește „joc de noroc”, însă de ce ai arunca banii (poate chiar singurii pe care îi mai ai) pentru o cauză deja pierdută? Studiul despre care am vorbit tocmai asta explică și poate că ar trebui să fie explicat, mai departe, celor dependenți de astfel de jocuri de noroc. Chiar dacă va fi nevoie să fie explicat de mai multe ori (pentru că, așa cum chiar studiul arată, persoanele sărace pricep mai greu), cred că ar fi o faptă bună, pentru care cel puțin un „mulțumesc” va veni, ca reacție la un buzunar mai plin.

Sursa: Studiul „Poverty Impedes Cognitive Function”, ScienceMag.org

Un comentariu la „Sărac, dar greu de cap

  1. Dragos Răspunde

    Totul sta in gradul de educatie. Cand esti sarac, nu-ti cumperi carti, nici nu te duci la scoala sau daca o faci, renunti la ea ca sa muncesti pentru un banut. Cand n-ai educatie, buzunarul si-asa zdrentuit trage ponoasele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.