Semafoarele inteligente și Gigi de la Sculărie

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Dintr-un articol de pe New Scientist, scris în 2008, aflu că un grup de oameni de știință, printre care și un român – Liviu Iftode, a analizat beneficiile semafoarelor inteligente, atât din punct de vedere al fluidizării traficului, cât și din punct de vedere al îmbunătățirii calității aerului.

În articolul anterior menționat se vorbește despre semafoare cu adevărat inteligente, care schimbă culoarea automat, în funcție de condițiile de trafic. De exemplu, grupul a pus în discuție ipoteza unui motociclist care se apropie cu viteză mare de punctul unde se află semaforul inteligent iar, pentru prevenirea accidentelor, cât și pentru a reduce poluarea (prin emisia de noxe), semaforul va schimba culoarea automat, punându-se pe roșu.

Dintr-o știre apărută ieri pe site-ul DIGI24, aflu că semafoarele inteligente din București nu fac altceva decât să raporteze condițiile de trafic către un centru de operare, de unde un ipotetic Gigi de la Sculărie învârte de butoane și reglează timpii semaforului, astfel încât, după părerea geniilor din spatele sistemului „inteligent”, traficul să se fluidizeze.

Altfel spus, sistemul inteligent, care a costat 21 milioane €, este atât de inteligent încât are nevoie de asistență specială din partea unor funcționari care, măcar aparent, acum nu mai au ce face. Și totul din cauza unei fibre optice rupte, care a pus în cur inteligența semafoarelor. Mai mult decât atât, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, principalul finanțator al proiectului de semaforizare inteligentă, ar putea cere banii înapoi de la Primăria Capitalei, ceea ce înseamnă că eu, cetățean plătitor de taxe, voi fi privat de niște lei, din cauza unor funcționari inteligenți și contracte semnate cu niște companii ce nu fac altceva decât să sugă de la mine, ca să aibă ce băga în burtă. Bani, bineînțeles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.