Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

… indiferent cum îi spuneți voi, de aproape o săptămână este obligatoriu să fie fiscalizat. Chiar dacă mulți strâmbă din nas, pentru că sunt obligați să plătească 16% impozit pe venit, cred că, în loc ca localul unde ei lucrează să fie închis de ANAF, din cauza sumelor nejustificate din casă, e bine să se mulțumească cu 84% bani legali din suma pe care o câștigau și până acum, doar că ilegal.

bon-fiscal-bacsisAș da exemplu pe un oarecare Gigel, angajat la o bodegă de cartier, pe un salariu de 800 lei net. Să zicem că, lunar, strânge bacșiș în valoare de 200 de lei, ceea ce înseamnă că venitul lui, după impozitare, este de 968 de lei. Din ce am văzut prin oraș, mulți nu se gândesc cum ar fi să stea acasă pe zero lei (în cazul în care nu ar da bon fiscal pe bacșiș iar ANAF ar închide localul unde Gigel lucrează, deci Gigel ar rămâne fără loc de muncă), în loc să se mulțumească cu 168 de lei în plus, în buzunar.

E, totuși, greu să îi explici lui Gigel (ce face evaziune fiscală pentru că Statul îi pune taxe mari pe venit) că venitul lui este taxat oarecum direct proporțional cu evaziunea fiscală și că, dacă ar funcționa legal, taxele lui se vor micșora. (Ce-i drept, nu de azi pe mâine, dar nici România nu are doar un Gigel, ci câteva milioane). Și asta este, într-o oarecare măsură, de înțeles, pentru că Gigel se gândește că Statul nu face altceva decât să-i ia banii și să și-i bage-n burtă. Gândire pentru care Gigel nu este de condamnat, tocmai pentru că are exemple concrete, în toți cei 25 de ani, de la Nea Nicu încoace. În schimb, dacă totul decurge după cum se vede în prezent, Gigel nu va mai avea astfel de motive, pentru că banii pe care el îi dă la stat contribuie la o economie sănătoasă.

Până la următoarea extragere a loteriei ANAF, nu uitați să cereți bon fiscal pentru produsele și serviciile pe care le plătiți, dar și pentru bacșiș, dacă ați fost darnici. Doar așa îi va intra și lui Gigel în reflex să bată pe casa de marcat codul pentru „produsul” „BACȘIȘ”.