Stupid people

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Job is slaveryE bună și Germania asta la ceva. Din septembrie, de când mă aflu aici, am realizat (de data asta chiar văzând cu ochii mei, nu doar auzind de la alții) că mentalitatea germanului este demnă de dat exemplu copiilor, în locul curajului strămoșilor noștri, care nu a reușit să ne schimbe în atâta timp de când existăm pe acest pământ.

Dincolo de disciplina în trafic (unde nu auzi claxoane și nici nu vezi coloana de mașini pe linia de tramvai), există și un respect față de cel de lângă tine. Aici tramvaiul, autobuzul, metroul și trenul vin la fix, nu întârzie cu zecile de minute sau cu orele, nefiind astfel nevoie să motiveze cu traficul din oraș sau infrastructura proastă. Pentru că aici nu există așa ceva. Nimeni nu circulă pe șina de tramvai (delimitată, ca și în România, cu linie continuă), nimeni nu claxonează la o milisecundă după culoarea verde a semaforului. De fapt, nimeni nu claxonează inutil, ci doar, așa cum scrie și în carte, pentru a preveni un pericol. Adică, în aproape 3 luni, am auzit 2 claxoane: unul – al taxiului pe care l-am luat de la aeroport și a claxonat o duduie ce dădea cu spatele fără să se asigure și al doilea – pentru aceeași situație, dar în oraș).

Aici, dacă ești plecat din țară și nu poți vota la nicio secție, există posibilitatea votului prin corespondență, pentru ca tu – cetățean plătitor de taxe la stat – să nu ajungi în situația de a fi tratat ca ultimul om, stând la cozi kilometrice pentru a vota.

Comunist cum era, Brucan a fost optimist. După 25 de ani, majoritatea dintre noi nu a învățat nimic. Bătrânii sunt, în continuare, aceiași egoiști, care votează pentru promisiunea de a li se crește pensiile (fără a se gândi că acele pensii vin din banii copiilor și nepoților lor, care sunt nevoiți să părăsească țara, din cauza sărăciei) iar o parte a tinerilor încă pleacă urechea la ce li se spune în casă, refuzând să gândească cu propriul creier.

Până vom ajunge să învățăm ce înseamnă un lucru bine făcut, probabil că vor mai trece alți 25 de ani, timp în care ne vom plânge de milă, neasumându-ne alegerea din fiecare an electoral, ci scuzându-ne cu clasica vorbă „oricum toți fură, îl votez tot pe ăsta, ca să nu fure altul“.

Un comentariu la „Stupid people

  1. Bogdan Răspunde

    Intre Europa de Est si Europa de Vest este o diferenta ca de la cer la pamant, oamenii au o mentalitate cu totul diferita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.