O sugestie pentru angajatorii români

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Am avut ideea asta de ceva timp, dar nu am găsit pe cineva care să o pună în practică.

Uneori mă simţeam aiurea să o cer, tocmai pentru că românaşii noştri sunt cu câţiva ani buni în urmă faţă de restul lumii civilizate.

Astăzi văd un tweet de la Questioare cu exact aceeaşi idee de care vă zic acum!

Exact! Mi se pare foarte eficient din toate punctele de vedere, atât pentru angajator cât şi pentru posibilul viitor angajat ca interviurile de angajare să se ţină pe Skype, dacă asta îţi doreşti tu – viitorul angajat.

În primul rând, angajatorul nu mai alocă aceleaşi resurse (ci mult mai puţine) pentru un interviu. De cealaltă parte, posibilul viitor angajat alocă şi el mai puţine resurse: fără deplasare la sediul firmei, fără costuri de transport, fără probleme de programare, mai ales atunci când lucrează deja şi este nevoit să plece de la actualul loc de muncă, pentru câteva ore, la interviu.

De ce nu aplică toţi angajatorii noştri această metodă? Păi, nu ştiu!

Adică ştiu de ce:

– pentru că ei încă trăiesc în era telefonului cu disc şi a cartelelor perforate.

– pentru că mulţi angajaţi din HR nu ştiu să folosească pachetul Office şi/sau calculatorul, la un nivel cel puţin mediu.

– pentru că angajatorul român e bou şi se vaită de cheltuieli atunci când îi ceri o mărire de salariu, dar nu e în stare să îşi chibzuiască mărunţii aşa cum trebuie. Sau măcar să angajeze o companie specializată pe aşa ceva: indicarea cheltuielilor ce nu sunt necesare companiei şi educarea angajatorului bou în spiritul eficienţei.

– pentru că nu toţi ştiu că şi o măslină contează!

Pentru că treaba românească este, în continuare, de căcat!

Sursa imaginii: ehow.com

5 comentarii la „O sugestie pentru angajatorii români

 1. Ana Q. Răspunde

  Interviul pe care l-am dat eu ieri a fost pentru content manager pentru site-ul unei firme americane. M-au intrebat ce salariu vreau pt full time si evident ca am zis mai mult decat ofereau ei: 350 de dolari. Dar experienta interviului a fost una chiar ok. Macar nu m-am deplasat pana in Bucuresti doar ca sa aflu ca ofera un salariu care pe mine una nu ma avantajeaza.

 2. Marius Răspunde

  Cu interviul telefonic as fi de acord, cu cel de pe skype nu. Vorbesc din punct de vedere al candidatului. Adica stam 5-10 minute la telefon, ne dam seama ca putem colabora, dupa care cel mai bine se preteaza o discutie fata in fata, la masa, cu zambetul pe buze. Imi place sa vad din capul locului cu cine fac afaceri 🙂

  • Șerban Autor articolRăspunde

   Marius, cred că pierzi detaliul cel mai important: aici e vorba de Skype unde te poţi auzi şi vedea în acelaşi timp. Într-un fel sau altul, tot discuţie faţă în faţă se numeşte.
   Totuşi sunt interesat să aflu de ce vrei neapărat să împarţi aceeaşi cameră (nu web :))cu angajatorul, în timpul interviului?

 3. Mihai Baboi Răspunde

  – „Alo, m-auziti?”
  – „Da, buna ziua!”
  – „M-auziti? Eu nu v-aud”
  – „Da, se aude. Incercati sa dati boxele mai tare *gesticuleaza miscarea de a da mai tare*”
  – „Nu stiu ce-are, cred ca e de la dumneavoastra”
  – „Eu va aud…”

  Sorry, Serban. Sunt total de acord cu ce spui, dar n-am putut sa ma abtin. :))

  P.S. eu am participat la un interviu telefonic si fusesem programat si la unul pe Skype (cel pe Skype era cu niste englezi, ce-i drept). De asemenea, cei de la Adobe Romania trec angajatii mai intai printr-un interviu telefonic.

  • Șerban Autor articolRăspunde

   Da, e ilar când te gândeşti că problema conexiunii la Internet poate fi un impediment în calea interviului şi poate că am greşit neprecizând faptul că astfel de interviuri se pot ţine pentru posturi ce necesită un minim de cunoştinţe în utilizarea calculatorului. Pentru că nu-i poţi pretinde unui muncitor necalificat să intre pe Skype. Chiar dacă ştie să facă asta, nu are obligaţia de a avea astfel de cunoştinţe, în fişa postului.

   Şi da! Angajatorii străini folosesc destul de des această metodă, dar nu despre ei vorbeam în articol, ci despre angajatorii mioritici. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.