Categorie: Tech (page 1 of 5)

Cu ING Pay plătești contactless cu telefonul mobil

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ING a lansat un nou serviciu ce permite clienților să poată plăti cu telefonul mobil la orice POS, direct din aplicația Home’Bank. Serviciul se numește ING Pay și este, din păcate, o alternativă la Google Pay, pentru clienții ING. Un serviciu asemănător există de ceva timp și este oferit de Banca Transilvania – prin serviciul BT Pay, care presupune instalarea unei aplicații suplimentare (alta decât aplicația BT de mobile banking).

Ca metode alternative la cele de mai sus ar fi Revolut (dar, după cum a decurs interviul Adevărul cu Irina Scarlat (vezi aici), directorul regional Revolut, sper din tot sufletul ca așteptările mele de la aceasta să fie mult depășite) și TransferWise, serviciul cu origini estoniene și sediul în Marea Britanie, dar fără prezență în România (însă îți poți face un card la ei, care să îți fie livrat prin poștă, dacă alimentezi contul cu cel puțin 100 de lei).

În urmă cu nu foarte mult timp, despre Revolut s-a lansat un zvon conform căruia ar urma să introducă 2 servicii pentru clienții români: cont IBAN pentru contul în lei (cu ajutorul „unei bănci din top 5 România” – cel mai probabil Raiffeisen sau ING) și posibilitatea de a plăti cu Google Pay. Dacă despre primul serviciu avem confirmarea în interviul mai sus menționat (fără o dată exactă de lansare), integrarea cu Google Pay s-ar putea să se lase așteptată, în prezent niciuna dintre băncile existente în România nefiind interesată de oferirea acestei funcții pentru clienții săi..

Cu ocazia lansării acestui serviciu, ING vine și cu o actualizare a aplicației, necesară pentru activarea plăților cu telefonul mobil. Mai jos vedeți primele imagini din noua aplicație și pașii pentru activarea cardului virtual ce va fi folosit pentru plățile contactless. De fapt, este impropriu spus „lansare”, deoarece serviciul ING Pay este la a doua încercare a băncii de a oferi plata cu telefonul mobil, prima fiind un dezastru total, dar, cel mai probabil, un real succes pentru anul 2013, când nimeni nu oferea astfel de servicii…

Și dacă mai aveați cumva dubii asupra faptului că produsele „din afară” sunt de mai bună calitate ca cele ce ajung la noi, ar trebui să știți că, în Australia, ING oferă posibilitatea de integrare cu Google Pay.  Și în Polonia. Deh… românii înghit și jumătăți de măsură, probabil…

ACTUALIZARE 23 iulie: După mai bine de 2 săptămâni, ING a reactivat serviciul ING Pay și carduri virtuale pot fi create din aplicație.

ING Pay - Activare card virtual în Home'Bank

ACTUALIZARE 8 iulie 2018, 9:50: La doar câteva ore de la lansarea serviciului, acesta este indisponibil, ING anunțând pe Twitter că a fost „eliminat temporar“, pentru îmbunătățire.

De reținut că, după actualizarea aplicației la cea mai nouă versiune disponibilă în Google Play, am fost nevoit să îmi reactivez autentificarea cu amprentă și să îmi înregistrez din nou telefonul ca dispozitiv recunoscut.

HTTPS gratuit, pentru oricine

Așa cum am mai spus într-un articol precedent, odată ce Google a anunțat că va puncta site-urile ce funcționează pe protocolul HTTPS, securizarea site-urilor cu ajutorul certificatelor de securitate a început să fie o prioritate pentru web.

Astfel că din ce în ce mai multe site-uri, bloguri sau magazine online, care nu dețineau un certificat de securitate, au început să pună accent pe asta. Certificatele de securitate se pot obține din multe locuri, contra unor sume mai mici sau mai mari, în funcție de reputația celui care le vinde sau în funcție de tipul de verificare al acelui certificat.

startssl-ptmro-sslÎn momentul de față, Startcom este singura entitate ce oferă absolut gratuit certificate SSL, pentru oricine. Toate certificatele gratuite sunt Class 1, SHA2, 4096 biți. Există și posibilitatea alegerii SHA1/2048 biți, dar nu sunt recomandate, mai ales dacă vreți să obțineți A+ pe SSLLabs.com.

Site-ul www.ptm.ro funcționează pe protocolul HTTPS, cu certificat SSL (din 23 septembrie 2014), este notat cu A+ de către SSLLabs.com (din 6 mai 2015) și funcționează cu toate sistemele de operare mai noi de Windows XP, Android 2.3.7 și browsere ce suportă versiuni mai noi de Java 6u45.

lets-encrypt-free-ssl-certificate

Imagine: thehackernews.com

Începând din vara acestui an, Let’s Encrypt – o entitate ce a semnat parteneriate cu multe nume mari, cum ar fi Cisco, Mozilla, Automattic, Akamai, IdenTrust – va oferi certificate SSL gratuite întregului web. În plus, vor oferi posibilitatea instalării automate a certificatului, printr-un singur apt-get install (în cazul Debian).

Ieri, 4 iunie 2015, Let’s Encrypt a făcut publice certificatele Root și Intermediar, într-un articol de pe blog.

Evident că, pentru Class 2, Class 3 sau Extended validation (EV), vor exista în continuare certificatele care costă de la câteva sute de dolari, până la câteva mii.

Totuși, pentru un site sau blog personal, un certificat Class 1 este mai mult decât suficient, mai ales că, în acest caz, mă interesează ca Google să nu se uite urât la mine, doar pentru că URL-ul începe cu http://.

Iată mai jos o scurtă prezentare demonstrativă, a celor de la Let’s Encrypt, despre cum se instalează/dezinstalează un certificat SSL pe un server cu Ubuntu Linux.

Având în vedere că instalarea constă în câteva clicuri și apăsări pe OK, cred că oricine va putea să treacă la https:// în doar câteva minute. Urmează, probabil, să vedem cine îi va cumpăra pe Let’s Encrypt sau dacă site-uri precum StartSSL vor funcționa în paralel cu ei.

Condiția pentru un astfel de certificat este ca site-ul unde va fi instalat să funcționeze pe IP dedicat iar serviciul de găzduire să permită instalarea acestui certificat (prin SSH sau panou de administrare).

WordPress 4.0 „Benny”

Wordpress 4.0

Iată că, în cele din urmă, după o întârziere de aproximativ o săptămână față de data anunțată inițial, WordPress a ajuns la versiunea 4.0.

Zvonurile inițiale spuneau că noua versiune se va numi „Louis Armstrong” și va include Jetpack ca funcție implicită, fără a mai fi necesară instalarea modulului. Contrar acestor zvonuri, WordPress 4.0 poartă numele Benny, de la Benny Goodman, cântăreț de jazz.

Una dintre cele mai interesante funcții, cu care vine noua versiune, este posibilitatea de a include în articol conținut multimedia doar prin simpla introducere, pe o singură linie, a URL-ului către acel conținut. Un exemplu este în clipul video de mai jos (inclus și el astfel), unde puteți vedea cum, printr-un Copy/Paste al URL-ului unui clip YouTube, textul se transformă instant în clip video.

Îmbunătățirile aduse platformei WordPress, odată cu versiunea 4.0, sunt:

  1. un editor de articole mai bun și care păstrează focusul pe text, în timp ce derulezi pagina
  2. posibilitatea de includere a conținutului multimedia, social media și altele, doar prin introducerea, în articol, URL-ului către conținut
  3. o interfață îmbunătățită pentru instalarea de module, ce permite vizualizarea datelor și a impresiilor utilizatorilor, fără a părăsi site-ul
  4. biblioteca media are un nou design, tip grilă.

Personal am observat o îmbunătățire a vitezei temei de mobil, mai ales atunci când vreau să adaug o poză într-un articol. Până la versiunea 4.0, uneori, interfața îngheța câteva secunde, în diferite momente.

Anunțul oficial poate fi găsit aici iar mai jos aveți clipul oficial de prezentare al WordPress 4.0.

Primul smartphone complet flexibil

slinkyPrin 2005 se întâmpla Nokia Benelux Design Awards, un eveniment ce l-a adus în atenție pe Tamer Nakışçı, alături de viziunea sa asupra unui nou model de telefon.

Țin minte că, atunci când am văzut prima dată clipul de pe YouTube, am rămas uimit de ceea ce poate face telefonul respectiv. Și asta în perioada în care eu butonam un HTC Typhoon – primul meu smartphone. Deși prototip, telefonul pare mai realizabil azi decât în urmă cu 9 ani. Ecrane OLED flexibile, Corning Willow, LG G Flex sunt tehnologii ce astăzi le putem atinge, toate incluzând câte puțin din tehnologiile lui Nokia 888.

Și, când mă uit la clipul demonstrativ pentru Nokia 888, mă întreb dacă în 2015 vom vedea ideea lui Tamer Nakışçı pusă în practică și produsă pe scară largă.

Video demonstrativ Nokia 888

Poze Nokia 888

Nokia 888 - forme Nokia 888 - detaliu

Și dacă Nokia 888 nu v-a convins, poate va reuși Nokia Morph, un concept Nokia din 2008, pe care Samsung și Apple și-l atribuie și dispută prin diverse patente.

Surse de informare:

Tamer Nakışçı www.tamernakisci.com

Ambri Inc. www.ambri.com

Nokia Morph https://research.nokia.com/morph

Nokia press release / 25 februarie 2008 http://company.nokia.com[…]

Nokia Morph / Museum of Modern Art http://www.moma.org[…]

În vreme de război

Twitter + TweetDeck = LOVENici nu au trecut câteva ore după ce serviciul Evernote a fost atacat cu DDoS, că Feedly a și anunțat că este victima aceluiași tip de atac. Mai mult de atât, atacatorii le cer acestora din urmă bani pentru a opri atacul. Feedly a anunțat, pe blogul oficial, că a refuzat să negocieze și că lucrează pentru a restabili serviciul. Ulterior, problema a fost „rezolvată“ prin schimbarea adresei IP a serviciului. n00bs! 🙂

În urmă cu puțin timp, Tweetdeck a fost (și încă este) atacat cu XSS, acest atac constând într-o vulnerabilitate a serviciului, utilizatorii redistribuind, fără voia lor, scriptul respectiv.

Tweetdeck XSS

În timp ce scriu acest articol, Tweetdeck a anunțat că vulnerabilitatea a fost reparată, utilizatorii trebuie să se deconecteze de la serviciu și să se conecteze din nou, pentru ca actualizarea să fie activă. Cu toate astea, utilizatorii raportează că vulnerabilitatea este încă prezentă și utilizatorii continuie să redistribuie acel Tweet, fără voia lor.

Pentru că, se pare, socoteala de acasă nu se potrivește cu aia de pe Internet, Tweetdeck a anunțat că a oprit serviciul, pentru a analiza mai bine situația.  

Scânteia care a declanșat tot vine, aparent, de la utilizatorul @derGeruhn:

Tweetdeck XSS originatorACTUALIZARE 12 iunie: Conform articolului de pe siteul CNN, vulnerabilitatea a fost descoperită „din greșeală, de către utilizatorul @firoxl, care încerca să trimită „♥” (inimioare) pe Twitter.” A încercat să facă asta folosind codul HTML „♥” și, evident, atunci când a observat că Tweetdeck interpretează cod HTML, a anunțat triumfător „Vulnerabilitate descoperită în Tweetdeck \o/”.

Vine vara, lumea vrea la mare, la soare. În vreme de război e foame de bani. Fiecare îi face după cum îl taie capul…

« Older posts

© 2020 Din PTM în .ro

Theme by Anders NorenUp ↑