Un motiv pentru care nu-mi place portarea numărului de telefon

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

portabilitatea numerelor de telefon

Portarea numărului înseamnă mutarea în altă rețea de telefonie, fără schimbarea numărului de telefon. Acest serviciu a fost introdus, în România, în urmă cu 4 ani.

Sunt printre cei care abia așteptau momentul ăsta, fiind abonat la un operator ce m-a nemulțumit în acea perioadă, dar de la care nu puteam pleca din cauza numărului de telefon foarte ușor de reținut și la care nu voiam să renunț.

Pentru a ști dacă un număr este portat în altă rețea, ai 2 variante. Mai întâi să luăm o situație ipotetică drept exemplu: ești în rețeaua Vodafone și ai un număr de telefon de forma 072x aaa bbb. Îți portezi numărul în Cosmote, deci vei avea același număr, dar altă rețea.

1. Dacă suni pe un număr din Cosmote, care a fost portat în altă rețea, vei auzi 3 tonuri în timpul apelării, sunete ce îți indică faptul că numărul către care suni nu se află în aceeași rețea cu tine.

2. Pentru a afla în ce rețea se află un anumit număr de telefon poți intra pe http://www.portabilitate.ro/ și, după introducerea numărului, vei vedea următoarele detalii:

Număr portat din Vodafone către Cosmote

Deci vezi operatorul curent, operatorul inițial, tipul numărului (mobil sau fix) și data curentă – pentru a fi siguri că informația este de actualitate.

Ceea ce mă nemulțumește la portare este următoarea situație:

– Am numărul în rețeaua Cosmote. Sun către un număr de Romtelecom, portat în Vodafone. Dacă, de exemplu, am un plan tarifar ce-mi asigură convorbiri gratuite cu Romtelecom, eu voi fi taxat la tarifele standard pentru apelurile naționale și nu voi afla asta până în momentul primirii facturii sau consumării creditului de pe cartelă (după caz). Evident că cele 3 tonuri care indică portarea nu se vor auzi, ele fiind redate doar atunci când se apelează un număr cu același prefix ca cel de pe care se face apelarea (072 către 072, 076 către 076 etc.).

Aceeași situație este și în cazul în care sun de pe Cosmote pe un număr ce pare a fi de Vodafone, dar a fost portat tot în Cosmote. Mai clar: 076x abc def către 072x aaa bbb.

Deci portabilitatea este bună pentru clienții nemulțumiți, dar vine cu alte nemulțumiri atunci când se creează confuzie în astfel de situații.

Dacă suni din reţeaua ta un număr care a fost iniţial în aceeaşi reţea şi apoi a fost portat, vei auzi, după iniţierea apelului, dar înainte ca cel apelat să răspundă, un ton distinctiv care semnalează că numărul de telefon a fost portat.

Sursa: portabilitate.ro

Surse: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicațiiwww.ancom.ro ; PORTABILITATE – www.portabilitate.ro .

8 Comments

 1. necenzurat

  sa intelg ca nu ai bani sa platesti abonamentu la rețeaua săracilor „cosmote” ?

  • Serban

   Nu înțeleg de unde ai tras concluzia că e vorba de plata unui abonament și nici de ce este „rețeaua săracilor”? Dar sunt sigur că ai un motiv obiectiv pentru asta, pe care aștept să îl spui aici.

 2. Berilac

  Eu n-am auzit niciodata niciun ton :))

 3. Toxoplasma

  Si eu mi-am portat numarul de 3 ani din Vodafone in Cosmote, dar nu stiam ca acel ton nu se aude decat daca ma apeleaza cineva din Vodafone. Acum inteleg confuziile prietenilor, pentru ca unii auzeau acele beep-uri, altii nu.

 4. Yamasha

  Exact, acceasi problema o am si eu. Nu avem ce face, nu putem sa le impacam pe toate…

  • Serban

   Poate, dacă era gândit un pic mai bine, serviciul ar fi putut fi fără „scăpări”.

 5. Ciprian

  Ai testat chestia asta? Credeam ca tonul de informare se aude chiar daca numarul apelat nu a fost initial in aceeasi retea cu al meu.

  • Serban

   Altfel cum aș putea fi nemulțumit? 🙂 Da, am testat. Poți încerca și singur ca să te convingi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021 Din PTM în .ro

Theme by Anders NorenUp ↑

%d blogeri au apreciat: