Visul agentului

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

tux-linuxDiscutând cu mai mulți agenți de vânzări din domeniul IT, am observat un șablon al modului cum văd ei „piața”. Englezii numesc șablonul ăsta, așa cum îl observ eu, „wishful thinking”, noi îi spunem „s-o crezi matale” sau, mai formal, „confundarea dorințelor cu realitatea”.

Pentru că pâinea agentului de vânzări este comisionul din ce stoarce de la clienți, este evident că își dorește să scoată și apă din piatră seacă. Și uite așa ajung mereu la subiectul Microsoft, mai exact Windows contra Linux. Adică dai banu’ sau te bucuri de open-source, care este, evident, gratuit.

Punctul meu de vedere a fost întotdeauna acela că viitorul este open-source, licențele software vor dispărea încet-încet, urmând ca veniturile producătorilor să vină din publicitate, pe care o vedem deja introdusă în aplicațiile de mobil, de exemplu. Aici intervenea nepotrivirea de vise dintre mine și agent, pentru că pâinea mea nu vine din comisioane, ci din administrare. Am spus de multe ori că va veni momentul când Microsoft va migra către jumătatea bună, oferindu-și sistemul de operare la un preț simoblic, dacă nu chiar gratis.

Legat de asta, am fost oarecum mulțumit să aflu că Microsoft va introduce OpenSSH în sistemul de operare Windows, facilitând astfel conectarea Windows » Linux și viceversa. Amuzantă este formularea cu care comunicatul oficial începe:

As Microsoft has shifted towards a more customer-oriented culture, Microsoft engineers are using social networks, tech communities and direct customer feedback as an integral part on how we make decisions about future investments.

Și eu ce să înțeleg? Că, până acum, Microsoft nu asculta mai deloc de clienții săi? Că părerea acestora era ignorată? Puțin mai jos, în același comunicat, aflăm că:

Finally, I’d like to share some background on today’s announcement, because this is the 3rd time the PowerShell team has attempted to support SSH.  The first attempts were during PowerShell V1 and V2 and were rejected.  Given our changes in leadership and culture, we decided to give it another try and this time, because we are able to show the clear and compelling customer value, the company is very supportive.

Altfel spus, problema nu era că nu s-a vrut, ci că ăi’ de sus nu au dat voie. Bun și așa, dacă schimbând conducerea încep să se ia decizii care avantajează ambele părți, mai ales pentru că cerința a venit tocmai din partea care plătește: clientul.

Deși Microsoft dă acestui anunț un aer de proiect intergalactic, de o importanță majoră pentru Univers, implementarea SSH sub Windows există de când lumea și pământul. Un bun exemplu este SilverSHielD, de la Extenua, un program de dimensiuni reduse și care face exact ce te aștepți să facă: utilizatori și server de SSH pe Windows.

Anunțul Microsoft vine la scurt timp după ce au anunțat că Windows 10 va fi oferit ca actualizare gratuită pentru utilizatorii de Windows 7/8.1. Și acum mă întreb cine, oare, îl va trezi pe agent din visul euforic și-i va spune „there is no spoon”?

Un comentariu la „Visul agentului

  1. alexandra Răspunde

    Daca stai bine si te gandesti ca android a cam acaparat piata de telefonie mobila, cred ca Microsoft a anticipat ca daca nu schimba politica rigida s-ar putea sa piarda si piata de calculatoare. Ei inca stau foarte bine la capitolul firme unde majoritatea folosesc windows.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.