Vreau să plătesc călătoria cu RATB, nu amenda!

Acest articol este mai vechi de 1 an.
Anumite informații s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

Circul foarte des cu transportul în comun. Atât cu Metrorex cât și cu RATB. Despre Metrorex v-am mai spus ce nemulțumire am. Azi vă spun despre RATB.

Îmi plătesc călătoria, așa cum mi se pare normal și la fel de normal mi se pare ca, în schimbul abonamentului de călătorie (fie el bilet de o zi, o săptămână sau abonament lunar) să primesc servicii decente.

Nu! Nu am pretenția să primesc condiții de lux și nici să mi se curețe scaunul cu un șervețel umed, înainte de a mă așeza pe el pentru că pot face și singur asta!

În schimb, am pretenția ca cel care prestează serviciul (pe care eu îl plătesc) să respecte regulamentul de funcționare al companiei care îl plătește și care îi asigură un salariu din banii călătorilor, deci și din ai mei.

Mi s-a întâmplat de mai multe ori, pe cursele de noapte, să mă lovesc de diverse probleme.

1. Prima ar fi programul acestor curse, uneori nefiind respectat. De multe ori mi s-a întâmplat să ajung cu 5 minute mai devreme în stație și să aflu că autobuzul a plecat deja! Nu-i nimic. Mersul pe jos face piciorul frumos și nici nu fac mult până acasă – doar vreo 30 de minute.

2. Deși pe site-ul oficial RATB, secțiunea Trasee de noapte, scrie

Controlul titlurilor de călătorie se efectuează de către conducatorii de vehicule

am observat că, ocazional, în autobuze se urcă 2-3 controlori ce verifică titlurile de călătorie. Cu ce drept? Nimeni nu știe!

3. Mi s-a întâmplat chiar în urmă cu o oră să vin cu un autobuz de noapte și să fiu nevoit să alerg după el. În primul rând – la urcare: deși eram în stație, așteptându-l, a trecut pe lângă mine. A trebuit să strig STAȚIEEEEEE ca să își aducă aminte șoferul că este șofer și că e în timpul serviciului, nu în croazieră prin București.

În al doilea rând – la coborâre: stăteam la prima ușă (de lângă șofer) și autobuzul trece de stația unde trebuia să cobor. Îi repet strigătul STAȚIEEEEEE și îmi spune pe un ton ridicat că „nu sunt obligatoriu să opresc” (citat exact). N-o fi el obligatoriu să oprească atunci când se plimbă cu mașina personală, dar când transportă călători și nu cartofi, trebuie pentru că-i musai! Altfel, domnișoara de la numărul de telefon INFO RATB 021-9391 nu mi-ar fi dat dreptate.

Foarte important de precizat este faptul că, în acel autobuz, nu funcționa calculatorul ce indică traseul. Mă întreb dacă are sau nu legătură cu scrierea în jurnalul de traseu a opririlor (stațiilor) și a traseului propriu-zis pe care acel autobuz l-a făcut. Dacă am dreptate, șoferul nu va putea fi verificat pentru a proba că cele de mai sus s-au întâmplat sau nu.

4. Înțeleg că suntem un popor de nesimțiți, care nu se poate educa nici în 100 de ani, dar asta nu înseamnă că trebuie să suport jegul altora pe scaunele din autobuze, oamenii străzii care miros a de toate – de la aurolac la rahat, șoferi temperamentali și casierițe ce nu-și cunosc atribuțiile. Deci, dragi directori RATB, luați dracului niște măsuri și oferiți condiții decente de călătorie, mai spălați și voi autobuzele alea și poate că, dacă veți face asta, Andrei (și alții ca el) și-ar plăti călătoria de fiecare dată și nu ar mai spune că au luat amendă. Eu zic că se poate.

În încheiere vă spun că am făcut reclamație la RATB (adresa de mail o găsiți pe site-ul oficial RATB) ceea ce vă sfătuiesc să faceți și voi ori de câte ori vă loviți de astfel de probleme.

Altfel nu se va rezolva nimic, în veci!

2 comentarii la „Vreau să plătesc călătoria cu RATB, nu amenda!

 1. Mihaela Curea Răspunde

  Sunt de acord cu tine, și eu am pretenția să fiu respectată pentru un serviciu plătit, iar dacă nu primesc ceea ce merit, m-am învățat să înștiințez superiorii, și de fiecare dată am avut de câștigat.
  Se pare că la noi doar așa se rezolvă. Atunci așa facem!
  Sunt curioasă ce răspuns vei primi.

  • Serban Autor articolRăspunde

   Aştept şi eu cu nerăbdare răspunsul oficial. Până atunci vor profita de termenul legal de 30 de zile pentru a găsi… variante. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.